ALERTĂ: Este alertă de pestă porcină africană în Tulcea, iar boala ar putea ajunge şi în Buzău

0
2501

 

Avertismentul aparţine reprezentanților Direcției-Sanitare Veterinare care au observat că foarte mulţi pescari din Buzău ajung în Delta Dunării şi ar putea aduce pesta africană în judeţ. Chiar dacă nu afectează omul, boala este mortal pentru porci şi, mai grav, nu poate fi combătută cu niciun tratament.

Încă un focar de pesta porcină africană s-a confirmat zilele trecute, la Grindu, în judeţul Tulcea, fapt ce confirmă că boala care ucide porcii rapid pune probleme serioase autorităţilor. În sprijinul veterinarilor din Tulcea au fost déjà detaşaţi 12 specialiști din alte judeţe, inclusiv din Buzău. Aceştia beneficiază de auto-laboratoare şi atomizoare de dezinfecţie.

Direcția Sanitar Veterinară Buzău avertizează cetăţenii, în special pe fermieri, să acorde o atenţie sporită animalelor, iar în cazul îmbolnăvirii să anunțe imediat medicul-veterinar din localitate. Boala fi transmisă foarte uşor prin haine și încălţăminte, dar și prin traficul rutier.

Conform autorităţilor, ucrainienii izgonesc mistreţii din culturi cu tunuri cu încărcătură explozivă sau cu aparatura de sonorizare care emite zgomote puternice, pentru a-i goni din culturile de cereale. Din această cauză, multe cârduri de mistreţi au trecut Dunărea dinspre Ucraina către malul românesc, aducând automat şi pesta porcină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

40 + = 48