Plajele certificate blue flag oferă turiştilor facilităţi şi condiţii la cele mai înalte standarde

0
9405

 

În timp ce Spania se lauda cu aprope 600 de plaje certificate Blue Flag, Grecia cu 519 iar bulgarii au ajuns şi ei la 13, pe litoralul românesc doar patru plaje aflate în stațiunile Mamaia și Năvodari, au primit certificarea “Steag Albastru”, în acest sezon estival. Cu una mai mult decât anul trecut. Ca să poată obţine acest certificat, deţinătorii de plaje trebuie să respecte nu mai puţin de 32 de criterii, ceea ce pentru mulţi dintre ei este aproape imposibil. O plajă blue flag oferă turiştilor facilităţi şi condiţii la cele mai înalte standarde.

În ultimii ani turiştii care au ales să vină pe litoralul românesc au devenit mai pretenţioşi. Nu mai vor să facă plajă în orice zonă. Cauta confort, curăţenie, o apă limpede, dar şi multe alte facilităţi care le-ar face sejurul mai confortabil: salvamari, corturi de prim ajutor şi locuri de hidratare. Plajele certificate Blue Flag îndeplinesc aceste condiţii însă din păcate litoralul nostru nu se lauda decât cu patru astfel de sectoare.

Anul trecut erau trei astfel de plaje pe litoral, iar de anul acesta, numărul lor a crescut la patru. Calitatea apei plajelor este făcută de către specialişti în mediu ai Fundaţiei pentru Educaţie de Mediu, prin programul Blue Flag, la care au aderat 40 de ţări, printre care şi ţara noastră.

Totodată, Steagul Albastru este considerat un simbol al protecției mediului la cel mai înalt standard. În lume numărul plajelor etichetate cu Steagul Albastru a atins 4.500 pentru prima oară de la lansarea programului, în 1987. Spania se afla pe primul loc cu 590 de plaje, urmată de Grecia (519 plaje), Turcia (459 plaje) și Franța (399 plaje). Vecinii bulgari cu care ne aflăm de câţiva ani buni de zile într-o competiţie acerbă, se laudă şi ei cu 13 plaje Blue Flag.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =