După Elena Udrea, și Alina Bica a anunțat că este refugiat politic în Costa Rica

0
1285

Elena Bica, fosta şefă a DIICOT ,se pare că a copiat modelul prietenei sale Elena Undrea, fosta șefă de la Ministerul Dezvoltării, a Turismului, și fost candidat la alegerile prezidențiale în ceea ce privește mutarea într-o țară. Avocatul Alinei Bica a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fosta şefă a DIICOT a primit din luna ianuarie statutul de refugiat politic în Costa Rica şi solicită să fie audiată prin videoconferinţă în procesul ANRP, în care este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş.            

Potrivit Agenției de Presă Agerpres, la termenul de vineri al dosarului ANRP, avocatul Doru Trăilă le-a explicat judecătorilor că Alina Bica se află în imposibilitatea de a se prezenta la proces şi a făcut o cerere de amânare, pentru că aceasta vrea să fie audiată prin videoconferinţă, aducând ca argument faptul că acest lucru a fost posibil în cazul lui Sebastian Ghiţă, aflat în prezent la Belgrad.

Avocatul a depus trei înscrisuri medicale la dosar, în care un medic curant spune că Bica ar avea o leziune post-traumatică lombară, nu se poate deplasa în următoarele trei luni cu avionul şi nu sunt croaziere maritime pe care să le poată folosi. În plus, a arătat avocatul, Bica urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale.

Conform Agerpres, Apărătorul a anunţat că Alina Bica a primit în luna ianuarie 2018 statutul de refugiat politic în Costa Rica, cu reşedinţa în San Jose. Ea are un carnet provizoriu de refugiat politic valabil pe un an, care expiră în ianuarie 2019.

Totodată, avocatul a cerut ca presa să nu mai participe la acest proces, invocând faptul că datele prezentate în apărarea Alinei Bica sunt confidenţiale.El a solicitat judecătorilor şi trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii să spună dacă a existat un plan comun de anchetă în acest dosar în baza protocolului de cooperare semnat între Parchetul General şi SRI.

Potrivit Agerpres, procurorul de şedinţă a solicitat respingerea cererilor făcute de avocat, arătând că Bica a invocat faptul că are dureri lombare încă din decembrie 2017 şi nu s-a constatat o modificare de atunci.

„Inculpata a părăsit ţara de jumătate de an. Documentele prezentate în instanţă nu justifică o imposibilitate de a se prezenta. Se doreşte tergiversarea judecării cauzei. Toată lumea a constatat că probele au fost administrate în condiţiile legii, iar ancheta se bazează pe probe testimoniale”, a declarat procurorul.

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Costa Rica este o țară din America Centrală, mărginită de Nicaragua la nord, Panama la sud – sud est, Oceanul Pacific la vest și de Marea Caraibilor la est. Costa Rica a fost prima țară din lume, care prin constituție a abolit existența armatei încă din 1949. Costa Rica este o republică democratică cu o constituție puternică. A fost una dintre cele mai stabile țări din America Latină. Costa Rica a evitat violența care se răspândea în America centrală și este văzută ca un exemplu de stabilitate politică în regiune, numită chiar „Elveția Americilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 10 = 19