După Cazino, un alt simbol al Constanţei riscă să devină o ruină în aşteptarea unei reabilitări promise de ani buni de către autorităţi

0
1029

 

Edificiul Roman cu Mozaic, care cu secole în urmă, le ura bun venit în inima cetății Tomis oaspeților de seamă, stă acum să cadă. Prin acoperiş curge apa, geamurile sunt sparte, iar tâmplăria nu a mai fost schimbată de când a fost amenajat. O speranţă ar fi cele 3 milioane de euro pe care muzeul de istorie a reuşit să le atragă din bani europeni, însă deocamdată nu se ştie când vor începe lucrările şi cu atât mai puţin când se vor încheia.
Deşi Edificiul Roman cu Mozaic reprezintă una dintre atracţiile Constanţei, în ultimii ani monumentul nu a mai fost o prioritate pentru autorităţi. Asta în condiţiile în care este unul dintre primele locuri vizitate de turiştii străini care vin cu vasele de croazieră în portul Constantă. Aşa se face că a ajuns într-o stare avansată de degradare, iar la fiecare ploaie apa trece prin acoperişul găurit şi este adunată în găleți.

Structura de protecţie a mozaicului a fost construită în urmă cu 50 de ani. De atunci nu s-a mai făcut nicio reparaţie. În ultimii ani Edificiul Roman cu Mozaic a fost inundat de peste 30 de ori. Covorului de 2.000 de metri pătraţi îi lipsesc acum bucăţi întregi de piatră.

Anual, 40.000 de turişti, cei mai mulţi dintre ei străini, vizitează edificiul din Constanţa. Din păcate de la an la an au tot mai puţine de văzut, atunci când trec pragul edificiului. Din cauza condiţiilor o parte din piesele de expoziţie au fost scoase şi duse la adăpost, iar pe ceea ce a rămas se poate vedea cu ochiul liber degradarea.

Şi totuşi există o rază de speranţă .Muzeul de istorie a reuşit să realizeze un proiect de reabilitare și să atragă bani europeni pentru aceste lucrări. Aproximativ 3 milioane de euro va costa totul. Proiectul va fi implementat în mai multe etape și presupune atât restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea clădirii, cât și restaurarea mozaicurilor interioare, fațadei și acoperișul.

Teoretic reabilitarea ar trebui să se încheie în 2021, însă deocamdată nu a fost semnat nici contractul de finanţare. Urmează apoi faza cea mai complicată, cea a licitaţiilor, care dacă sunt contestate, atunci s-ar putea să mai dureze mult şi bine până când edificiul roman cu mozaic va fi reabilitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 40 = 46