DE CE FUG MEDICII?

0
1458

Modernizarea şi dotarea secţiilor unui spital cu aparatură de ultimă generaţie nu sunt suficiente pentru a-i ţine pe medici aproape şi pentru a atrage noi specialişti. Dovadă Spitalul din Rm. Sărat, unde în ultimii ani s-au făcut investiţii importante, însă chiar şi aşa unii medici, cu experienţă, au ales să părăsească unitatea. Reporterii TVSudEst au încercat să afle motivele care stau la baza acestui fenomen îngrijorător, într-un sistem medical mai bolnav decât pacienţii.

În ultimii ani, secţia de ortopedie a Spitalului Municipal Rm. Sărat a fost deservită de doi medici: Constantin Ciobanu şi Sergiu Danilescu. Primul dintre aceştia a ales să plece la o unitate din Focşani, iar secţia a rămas cu un singur ortoped. Şi medicul Sergiu Danilescu a ales în luna mai a anului trecut să părăsească unitatea medicală, după 10 ani de activitate, în spitalul din Rm. Sărat. Danilescu a susţinut un concurs la Spitalul Judeţean Buzău, pe care l-a promovat, iar în prezent îşi desfăşoara activitatea acolo. În lipsa medicilor, anul trecut, secţia de ortopedie de la Rm. Sărat a fost închisă timp de două luni.

Conducerea unităţii medicale din Rm. Sărat a acceptat cu greu situaţia dificilă cu care se confruntă, mai ales că secţia de ortopedie fusese modernizată chiar la începutul anului 2017. Două posturi de medic ortoped au fost scoase la concurs în luna iulie, iar unul dintre ele a fost ocupat de Florin Lascu, secţia fiind redeschisă. Spre finalul anului 2017 şi medicul chirurg Oana Goidescu a plecat de la Spitalul din Rm. Sărat, după ce, a ocupat un post la Spitalul Judeţean Buzău, în urma susţinerii unui concurs. Din păcate, plecările medicilor nu se vor opri aici, alţi medici care lucrează în prezent la spitalul din Rm. Sărat lăsând să se înţeleagă acest lucru. Care sunt motivele care îi determină pe medici să părăsească o unitate medicală în care s-au investit sume uriaşe în modernizarea şi dotarea sectiilor? Este întrebarea la care a încercat să răspundă directorul medical al spitalului, din Rm. Sărat, Felicia Vasile.

“Probabil sunt motive personale, probleme instituţionale nu au fost invocate (…). Este posibil ca şi diferenţele salariale mari, pentru că noi suntem Spital Municipal, Au plecat la un Spital Judeţean unde grila de salarizare este cu totul alta. Am spus, este doar posibil.” a spus Felicia Vasile – dir. medical Spital Rm. Sărat.

Cetăţenii din Rm. Sărat sunt îngrijoraţi de faptul că medicii buni, cu experienţă, pleacă din Spitalul Municipal către alte unităţi medicale.

Nici măcar facilităţile oferite de autorităţi medicilor, privind decontarea chiriei şi a cheltuielilor cu plata utilităţilor nu i-au făcut pe medici să rămână la Rm. Sărat. Ce alte motive îi determină pe medici să plece din spitalul municipal, dar şi care este opinia conducerii cu privire la acest fenomen, aflaţi în zilele următoare.

 

Mihaela Ştefan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + = 23