Ministrul Sănătații, Sorina Pintea despre cazul copilului din Oradea: „Părinţii au înţeles greşit că trebuie să plătească acele cheltuieli de spitalizare.”

0
1090

Presa a relatat cazul unui copil de 9 ani, victimă a unui accident, care a fost dat afară din spitalul din Oradea, deşi se află în stare foarte gravă, iar familia a fost pusă să dea bani pentru spitalizare.

În luna septembrie anul trecut, Alex a vrut să traverseze strada ca să ajungă acasă, după școală. Nu era pe trecerea de pietroni. A fost lovit  în plin de o mașină și rănit puternic la cap. A fost operat la Spitalul Județean și a stat aproape o lună la terapie intensivă. Apoi, a fost transferat la Pediatrie pentru recuperare. Dar nu a apucat să stea prea mult.

O comisie de 9 medici din spital a decis că băiatul nu mai poate sta internat. Prinții au luat copilul acasă și, mai mult decât atât, au primit facturi de mii de lei pentru tratamentul de până atunci al copilului.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea,  a declarant într-o conferință de presă că nu se pune problema plăţii spitalizării în acel caz.

„Informaţia care a apărut în presă a fost uşor eronată. Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. Am discutat la spital. A fost prezentat acest decont de cheltuieli pe perioada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase şi, în acel moment, se pare că au avut loc nişte discuţii neprincipiale între medici şi părinţii copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie şi compasiune şi înţelegere”, a spus Sorina Pintea.

„A fost un incident, părintele s-a supărat, a înţeles altceva, dar nu se pune problema plăţii. Referitor la legea cu recuperarea cheltuielilor – din câte ştiu eu şi ştiu foarte bine – copiilor nu li se aplică. (…) Părerea mea este că ar trebui să se implice mai mult organizaţiile care fac tipul de îngrijire la domiciliu pentru că am înţeles că acel copil avea nişte probleme de îngrijiri, iar părinţii nu au nicio vină. (…) Sunt convinsă că DSP de acolo aude ce discutăm noi şi se va implica”, a adăugat  Pintea.

Întrebată dacă va trimite un control la acel spital, ea a răspuns: „Nu am niciun motiv în acest moment, pentru că spitalul a acţionat corect din punct de vedere legal, a anexat decontul de cheltuieli la biletul de ieşire din spital”.

„Am discutat cu managerul de acolo şi el mi-a spus ce v-am transmis dumneavoastră. Nu pot decât să îl cred. Dacă este vorba despre un decont de cheltuieli este corect. De factură nu mi-a spus. (…) În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor tipuri de pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Din păcate, în acest moment sunt prea puţine”, a mai spus demnitarul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + = 11