Celebra astistă Joana Vasconcelos a vizitat România, la invitația Institutului Cultural Român

0
1018

     

       Cu această ocazie, a primit o distincție de excelentă acordată de Liliana Țuroiu, președintele ICR

 

Joana Vasconcelos, unul dintre cei mai importanți artiști internaționali, s-a aflat în România în perioada 23-27 ianuarie 2018, la invitația Lilianei Țuroiu, președinte al Institutului Cultural Român. În acest context, Liliana Țuroiu, i-a acordat artistei Joana Vasconcelos o distincție de excelență, în numele ICR.

Joi, 25 ianuarie, artista portugheză a fost prezentă la expoziția „De la textil la tactil – o lume a visului” organizată de Institutul Cultural Român în Sala Mare a ICR. Au fost expuse lucrări ale artistelor Ana Bănică, Dorina Horătău și Ioana Stanca. Curatoarea expoziţiei : Ioana Ciocan, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici. Expoziția a cuprins instalaţii textile realizate în tehnici mixte, toate cele trei artiste fiind preocupate de subiecte legate de compoziţia spațiului interior şi de integrarea gestului textil în viaţa de zi cu zi, sub formă simbolică, potrivit unui comunicat de presă al ICR.

Vineri, 26 ianuarie, Joana Vasconcelos a participat la expoziția „Tradiții și meșteșug în design-ul românesc contemporan”, organizată de ICR și de „The Institute”, galeria industriilor creative românești. Au fost expuse obiecte semnate de Kraftmade, Deltacraft, Patzaikin, Meșteshukar ButiQ, Ubikubi, Mădălina Andronic, Mihai Stamati. Evenimentul a avut  loc la sediul „The Institute”, strada Știrbei Vodă nr. 104.

Prima vizită a artistei Joana Vasconcelos în țara noastră s-a desfășurat în cadrul unui program de mobilitate inițiat de ICR în contextul împlinirii a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia, dar și al Centenarului României Moderne.

Demararea unor evenimente de diplomație culturală, conferințe și workshop-uri, expoziții ale artiștilor români în spațiul cultural portughez și inițierea primelor demersuri în vederea organizării în România a unei expoziții semnate Joana Vasconcelos sunt obiectivele principale ale acestui proiect de mobilitate artistică.

Joana Vasconcelos a vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Satului, precum și alte instituții de cultură din București și din țară. În programul vizitei au fost prevăzute întâlniri cu o serie de oficiali români, cu directori și curatori din cadrul unor muzee, cu artiști din sfera industriilor creative, cu profesori și studenți de la universități de arte din București și din țară.

Joana Vasconcelos, avengură internațională

Joana Vasconcelos a fost elogiată la nivel internațional pentru participarea la Bienala de la Veneția din 2005 cu lucrarea „A Noiva”/„Mireasa“

Artista a mai expus, în 2012, la Palatul Versailles, fiind prima femeie și, în același timp, cel mai tânăr artist invitat să-și prezinte opera în celebrul edificiu francez. A reprezentat Portugalia la Bienala de la Veneția și în 2013, cu pavilionul plutitor „Trafaria Praia”. În 2018, are programată o expoziție personală la Muzeul Guggenheim din Bilbao, prima prezență a unui artist portughez la unul dintre muzeele Guggenheim.

Joana Vasconcelos s-a născut în 1971 și și-a început activitatea la jumătatea anilor ’90. Prezență constantă la mari manifestări internaţionale, Joana Vasconcelos este stabilită în Lisabona, atelierul său fiind situat pe malul râului Tejo, în imediata apropiere a „Muzeului Orientului”. Cu o suprafață de 3.000 de metri pătraţi, împărţiţi pe patru niveluri, atelierul este un spațiu plin de energie și culoare, în care lucrează peste de 50 de asistenți de diverse naționalități.

Pe lângă multiplele expoziții colective la care a participat, Joana Vasconcelos a avut expoziții personale la ARoS Aarhus Art Museum, Danemarca (2016), a 56-a Bienală de la Veneția (2015), la Waddesdon Manor – The Rothschild Foundation, Buckinghamshire, Marea Britanie (2015), Manchester Art Gallery (2014), Muzeul de Artă din Tel Aviv (2012), Ajuda National Palace, Lisabona (2013), CENTQUATRE, Paris (2012), Kunsthallen Brandts, Odense, Danemarca (2011), Es Baluard, Palma de Maiorca 2009), Palazzo Nani Bernardo Lucheschi, Veneția (2007), The New Art Gallery Walsall, Marea Britanie (2007), CaixaForum, Barcelona (2006), Passage du Désir / BETC EURO RSCG, Paris (2005), Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, Sevilia (2003), Electricity Museum, Lisabona (2001) și Muzeul de Artă Contemporană din Serralves, Porto (2000).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 8 =