500 de şcoli ar putea fi comasate cu alte unităţi de învăţământ

0
1555

Noul an școlar nu aduce vești bune. 500 de şcoli ar putea fi comasate cu alte unităţi de învăţământ din lipsă de elevi. Anunţul a fost făcut chiar de actualul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care susţine că astfel se vor face economii. Discuţia despre rentabilizarea învăţămantului a reînceput după ce guvernul a emis în decembrie o ordonanţă prin care şcolile sunt obligate să strângă cureaua. Practic, unitățile de învățământ trebuie  să renunțe la clasele cu efective sub minimum de elevi.

Școlile şi grădiniţele din toata țara cu efectivele mai mici decât cele prevăzute în Legea educaţiei ar trebui comasate din 1 septembrie, însă autorităţile locale pot decide păstrarea lor, asumându-şi funcţionarea unităţilor cu număr mic de elevi din bugetul lor. La Buzău, exista deja o solicitare de comasare a școlii din localitatea Pardoși, din lipsa de elevi.

 

În planul de şcolarizare pentru anul viitor, una dintre reguli prevede ca unităţile de învaăţămaânt să nu mai aibă clase cu efective mai mici decât numărul minim prevăzut de Legea educației, întrucât trebuie să se încadreze în bugetul care se face din finanțarea per elev. Această regulă este impusă atât la grădinițe, cât și la școli și licee, precum și la învățământul postliceal.

 

Reducerea claselor cu efective mai mici decât minimum prevăzut de Legea educației va aduce și o creștere a învățământului cu predare în regim simultan. Noua lege a Educaţiei prevede că unităţile de învăţământ fără personalitate juridică se reorganizează astfel încât să existe doar unităţi cu personalitate juridică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 19 = 27