Președintele Republicii Moldova, suspendat din nou

0
1121

Situație tensionată pe scena politică din Republica Moldova. Curtea Constituţională a decis pe 2 ianuarie că preşedintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile după ce a refuzat în mod repetat să-i numească în funcţii pe cei şapte noi miniştri propuşi de premier, informează Radio Chişinău, citată de Agerpres. Ca urmare a acestei situații, potrivit legislației moldovene, preşedintele parlamentului sau premierul urmează să semneze decretul şi noii miniştri să depună jurământul.

Potrivit Agerpres, unul dintre autorii demersului, deputatul PDM, Sergiu Sârbu, a declarat că refuzul neîntemeiat al preşedintelui de a numi miniştrii propuşi de premier ar fi creat un blocaj institutional, dar preşedintele parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele, va primi jurământul astfel încât guvernul să fie funcţional, complet.

De cealaltă parte, consilierul lui Igor Dodon pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a declarat că decizia Curţii Constituţionale reprezintă ‘nişte acrobaţii juridice’ și că mai mulţi dintre candidaţii la funcţia de miniştri sunt vizaţi în investigaţii jurnalistice şi rapoartele Kroll cu privire la frauda bancară, iar Curtea Constituţională a constatat anterior că nu pot ocupa funcţii de demnitate publică persoanele asupra cărora planează suspiciuni de implicare în acte de corupţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 + = 78