Din ajunul Anului Nou, în zgomotul a zeci de talăngi, cete de tineri și bătrâni îmbrăcați în straie populare se adună pe ulițele comunei vrâncene, Nereju

0
1427

Tradițiile de Anul Nou sunt păstrate cu sfințenie de locuitorii comunei Nereju din județul Vrancea care se întrec pe ei înșiși când vine vorba de organizarea ritualurilor specifice sărbătorilor. În noaptea dintre ani, localnicii, tineri și bătrâni, se organizează în cete și merg cu Plugușorul din casă în casă. Conform datinii, urătorii sunt însoțiți de mascați: tineri ce poartă costumații de urs sau capră ori măști confecționate manual de meșterii din sat.

Începând din ajunul Anului Nou, în zgomotul a zeci de talăngi, cete de tineri și bătrâni îmbrăcați în straie populare se adună pe ulițele comunei vrâncene, Nereju. Însoțiți de fluierași sau cei care bat toba, mulți dintre ei poartă măști tradiționale confecționate manual de meșterii din zonă, în timp ce alții întruchipează animale esențiale în ritualul Plugului de Anul Nou: ursul și capra.
Odată intrați în gospodăria cea mai apropiată, conducătorul cetei întreabă gazda dacă primește plugul. După ce primesc aprobarea, urătorii pornesc la treabă.
Din programul plugarilor nu lipsesc capra și ursul, dansuri cu rădăcini arhaice a căror semnificații sunt purificarea și fertilizarea solului în noul an.

Obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate de localnicii din Nereju de sute de ani, însă cei mai în vârstă sunt de părere că acestea se pierd cu încetul din cauza plecării tinerilor în străinătate sau pur și simplu din lipsa de interes a acestora față de tradiții.

Unii dintre tinerii satului nu au uitat tradițiile meleagurilor natale, așa că pornesc Plugușorul în fiecare an după pilda celor mai în vârstă.

Multe dintre tradițiile și obiceiurile din comuna Nereju se regăsesc și în alte zone ale țării, în schimb dansul ursului îl găsim doar în zona Moldovei.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =