Omul de afaceri Dumitru Dobrică, cercetat alături de fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea

0
1355

Dumitru Dobrică, om de afaceri din Buzău şi fost consilier judeţean, este cercetat pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă în dosarul deschis pe numele fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Acesta este suspectat de trafic de influenţă pentru numirea în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor a fiicei lui Dumitru Dobrică, Ionela Viorela Dobrică, în prezent deputat PSD Buzău.

„În prezenţa avocatului, inculpatul Dobrică Dumitru a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Inculpatul Dobrică Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de de 60 de zile, în cadrul următoarelor entităţi: Primăria oraşului Pătârlagele, judeţul Buzău sau Primăria oraşului Nehoiu, judeţul Buzău”, transmite DNA.

 

Potrivit procurorilor, în cursul lunii iulie 2012, inculpatul Zgonea Valeriu – Ştefan a fost numit în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor din cadrul Parlamentului României. În luna iulie 2012, suspectul Dobrică Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ştefan, iar acesta din urmă a acceptat, foloase necuvenite în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionarii publici asupra cărora a lăsat să se creadă că are influenţă, în vederea numirii unei rude a lui Dobrică Dumitru într-o importantă funcţie publică. Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ştefan a primit de la suspectul Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena în intervalul 16-19.05.2013) şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ştefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu.   Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu -Ştefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23.01.2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.“ De asemenea, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în perioada iunie 2004-decembrie 2013 şi administrator/acţionar al unei societăţi comerciale, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 53 = 60