Icoană „făcătoare de minuni”, veche de patru secole

0
2441

 

 

Cei mai mulți buzoieni habar nu au că în orașul lor există o icoană „făcătoare de minuni” a Maicii Domnului, extrem de veche, adusă de pe Muntele Athos. Icoana se află de patru secole la Biserica Banu, una dintre cele mai frumoase şi vechi lăcașuri bisericești din județ. Zeci de credincioși calcă zilnic pragul lăcașului în căutarea liniștii sufletești sau să-i mulțumească divinității pentru ajutorul de care au avut parte.

În interiorul bisericii cu hramul „Buna Vestire”, sau Biserica Banu, așa cum o știu buzoienii, privirea îţi este captată de valoroasele picturi de patrimoniu, ce se găsesc pe catapeteasmă, realizate de Tattarescu, în 1877. Sub bolţile sfântului lăcaş se află însă minunata icoană în stil bizantin a Maicii Domnului, poleită cu aur, despre care nu mulți știu că are puteri tămăduitoare.

Istoria icoanei este destul de interesantă, bănuindu-se că este una dintre cele salvate din Constantinopolul cucerit de turci, fiind îmbrăcată în argint în 1697 de Doamna Elena, soţia domnitorului Brâncoveanu, şi poleită cu aur în 1819 de vel postelnicul Alexandru Văcărescu. Zeci de credincioși calcă zilnic pragul lăcașului în căutarea liniștii sufletești sau să-i mulțumească divinității pentru ajutorul de care au avut parte.

Buzoienii se mândresc cu faptul că însuşi domnitorul Țării Românești, Mihai Viteazul, a pășit pragul acestui aşezământ în jurul căruia s-a format localitatea Buzău.

Biserica Banu, de lângă Colegiul Hasdeu, este unul dintre importantele monumente istorice al Buzăului, pentru arhitectura sa deosebită, de secol al XVI-lea. A funcţionat ca mănăstire până în anul 1884, când a rămas biserică de parohie. Numele provine de la dregătoria ctitorului, devenit mare ban în anul 1593.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =