Un poligon din Kandahar va purta numele eroului Mădălin Stoica

0
1073

Momente emoţionante, în weekend, în baza aeriană din Kandahar, Afganistan. În cadrul unei ceremonii dedicată veteranilor, un poligon de tragere din acestă baza aeriană, a primit numele sublocotenentului post-mortem, Mădălin Stoica. Militarul buzoian a murit, pe 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar.

Ziua Veteranilor din teatrele de operații a fost sărbătorită, sâmbătă, 11 noiembrie, si în Baza Aeriană din Kandahar de catre soldații români și americani. Ziua a fost una plină de activități si a debutat cu întreceri sportive în comun. Apoi, în jurul orei 11.00, ora Afganistanului, a avut loc o ceremonie de cinstire a veteranilor. Militarii au făcut referire la însemnătatea zilei de 11 noiembrie și au ținut un moment de reculegere în onoarea celor căzuți la datorie.

Activitățile dedicate acestei zile s-au încheiat cu o ceremonie de dezvelire a unor plăci comemorative, prin care, trei poligoane de tragere aflate în Baza Aeriană din Kandahar, au primit simbolic, numele a trei militari, căzuți la datorie în această țară. Este vorba despre doi militari americani decedați în urma atacului din 2 august 2017 și despre sublocotenentul post mortem român, Mădălin Stoica. Militarul buzoian a murit, pe 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar.

În perioada 1996-2017, România a pierdut în misiunile executate în teatrele de operaţii 29 de militari, 4 dintre ei fiind originari din judeţul Buzău. Alţi peste 180 de militari au fost răniţi. În total, aproximativ 40.000 de militari români au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 50 = 60