Scădere dramatică a numărului de teste Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin

0
1473

La Buzău femeile se feresc de testul Babeş Papanicolau. Aceasta chiar dacă este una dintre cele mai mai simple investigaţii medicale, iar Romania este pe locul întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Orice femeie care are între 25 şi 64 de ani poate beneficia de gratuitate la acest test, chiar fără asigurare.

Cancerul de col uterin nu are simptome şi de aceea prevenţia este cheia sănătății. Boala se poate depista uşor cu ajutorul unei analize banale: testul Babeş-Papanicolau. Pe scurt, vorbim despre o procedură simplă şi nedureroasă. Și, cu toate acestea, la Buzău, se înregistrează o scădere dramatică a numărului de teste pentru depistarea cancerului de col uterin.

Pacientele pot face gratuit acest test cu o trimitere de la medicul de familie către un ginecolog care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. O altă modalitate este programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, care funcţionează din anul 2012. În program sunt înscrişi aproximativ 6000 de medici de familie din toată ţara, iar la Buzau, 6 medici. Pacientele trebuie să se programeze la o consultaţie pentru a obţine formularul FS1, documentul care le asigură gratuitatea.

Cancerul de col uterin face ravagii în România, ţara celui care a inventat testul care poate preveni boala. La noi, rata mortalităţii e de patru ori mai mare decât media europeană.

Făcut în mod regulat, testul Babeș-Papanicolau este cea mai bună metodă de a depista și preveni cancerul de col uterin. Studiile chiar spun că șansele de vindecare sunt cu 90% mai mari dacă boala este diagnosticată într-un stadiu incipient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 28 = 37