ATENŢIE LA CIUPERCI!

0
1131

Ca ciupercile după ploaie, apar şi intoxicaţiile! O spun medicii când vine vorba despre ciuperci, trufandalele de toamnă, care se găsesc pe orice tarabă şi fac cu ochiul oricui. Specialiştii atrag atenţia, în special, asupra ciupercilor culese din pădure, care pot provoca intoxicaţii grave.
Tarabele din pieţe, dar şi rafturile unor magazine s-au umplut de ciuperci, în ultima săptămână. Pe cât sunt de tentante, aceste trudandale pot fi şi extrem de periculoase, mai ales daca sunt culese la întâmplare. De aceea, medicii îndeamnă la multă precauţie atunci când sunt cumpărate fără un control strict şi avizat.

Intoxicaţiile produse accidental pot fi cauzate atât de necunoaşterea tipurilor de ciuperci, cât şi de încrucişarea sporilor între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Medicii atrag atenţia că orice metodă empirică de verificare a toxicităţii ciupercilor, cum ar fi adăugarea de ceapă şi usturoi în apa de fierbere a acestora, nu oferă nici un fel de siguranţă.

Semnele intoxicării cu ciuperci sunt durerile abdominale, salivarea din abundenţă, îngustarea pupilei şi crampele musculare, care apar la interval de 15-30 de minute. La primele simptome, oamenii trebuie să se prezinte de urgenţă la spital deoarece otrăvirile pot duce la moarte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + = 13