LA UN PAS DE IMPAS

0
1153

 

Mai bine de jumătate din primăriile din țară se vor afla, până la finalul anului, în imposibilitatea de a mai plăti salariile angajaților. Rămase fără bani după majorările de salarii din această vară, primăriile subfinanțate cer acum bani de la Guvern sau de la Consiliile Județene.

La aproape trei luni de la intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, tot mai multe administraţii locale din țară se plâng că nu mai au bani pentru salarii. Și asta deoarece salariile din administraţia locală au crescut, în medie, cu 25 la sută sau chiar mai mult, iar bugetele au rămas însă aceleaşi. La Buzău, primăriile încă n-au ajuns la  fundul  sacului, dar până la finalul anului, orice este  posibil.

“Întradevăr anumite UAT-uri spre sfârșitul anului rămân, să zicem, fără posibilități să își plătească salarii sau alte utilități. Dar nu s-a întâmplat absolut în niciun an, prin rectificările bugetare care s-au făcut, s-a rezolvat și această problemă. „ a spus Petre   Emanoil   Neagu- președinte CJ Buzău .

Primarul din  Valea Salciei, Marian Muşat, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Buzău, se numără printre primarii cei care pot intra oricand in colaps financiar. Potrivit lui Muşat, la Buzău, cel mai mult  vor avea de suferit comunele mici sub 1.500 de locuitori, situate în general în zona de munte a județului. Rezolvarea  acestei probleme stă doar in modificarea legii bugetului de stat pentru 2018.

“Sunt foarte multe Uat-uri care din fonduri proprii, mă refer din ce colectează la bugetul propriu, nu pot strânge banii necesari. Există o preocupare la nivel guvernamental ca să modifice legea bugetului de stat.  ” a mai spus Petre Emanoil Neagu-președinte CJ  Buzău.

În țară, în ultima lună, primarii din mai multe judete, printre care  Botoşani, Prahova, Alba şi Gorj au tras asfel de semnale. La singura rectificare bugetară din acest an, Guvernul a luat deja o parte din banii de la investiţii pentru a acoperi fonduri de salarii în diverse sectoare. Intrată în vigoare la 1 iulie, noua lege a salarizării a stabilit indemnizații mai mari pentru primari, viceprimari și șefi ai Consiliilor Județene. Totodată, legea a lăsat la latitudinea consiliilor locale salariile funcționarilor din administrație, singura condiție pusă fiind ca acestea să nu depășească indemnizația unui viceprimar, deja hotărâtă prin lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 43 = 49