Recoltă săracă de mere

0
1362

 

Gerul din luna aprilie a afectat iremediabil culturile de mere din Vrancea. Înghetul a lovit pomii în floare, iar cele mai multe soiuri nu au rezistat. Sunt pomicultori care aproape nu au ce culege, iar în cele mai fericite cazuri producția abia dacă ajunge la 8 tone la hectar, în condițiile în care o recoltă bună înseamnă cel puțin 20 de tone.  Cum statul nu le dă niciun ajutor, pentru a-ți recupera paguba, unii pomicultori se gândesc tot mai serios să renunțe la livezile care produc doar pierderi.

În aprilie, în plină perioadă de înflorire a merilor, în livada de la Biliești aproape toate florile erau sub zăpadă. Atunci, pomicultorii își puneau speranța că nu va da înghețul, cel care putea compromite producția, însă nu a fost să fie așa.

Dacă și anul trecut a fost un an slab, pomicultorii se așteptau ca anul acesta să obțină producții record. Gerul le-a năruit însă toate speranțele. De la 180 de tone, cât se așteptau să recolteze anul acesta, abia dacă speră să adune 30 de tone de mere. Pierderile sunt de ordinul zecilor de mii de lei.

Din pierdere în pierdere, mulți s-au hotarît să renunțe la livezi.

Nu doar gerul a afectat producția de mere. Ce a scăpat de înghet, a fost distrus de caniculă. Iar fructele care au fost topite pur și simplu de soare nu pot fi valorificate decât la procesatori care fabrică sucuri, și care nu oferă decât 40 de bani pe kilogram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 21 = 22