“PEDALĂM PENTRU BĂTRÂNI”

0
1072

12 belgieni vor străbate peste 1.000 km pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România şi pentru a colecta fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunităţi rurale din ţara noastră.

Călătoria lor a început astăzi la Buzău și va încheia pe 21 septembrie, după un ocol prin mai multe zone ale țării.

Cei 12 bicicliști belgieni, cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani, au pornit de la Buzău pe biciclete, într-o călătorie de peste 1.000 de kilometri prin ţară, ca să susţină o cauză nobilă: îngrijirea la domiciliu a bătrânilor din mediul rural. Călătoria belgienilor se va încheia peste 9 zile.

Media de pedalare va fi de 100, 120 de kilometri pe zi, inclusiv vor străbate câțiva munți, printer care și Transfăgărașanul.

Reprezentanţii judeţului Buzău trag un semnal de alarmă și spun că ar trebui ca acţiunea bicicliştilor să schimbe ceva.

“Poate ar trebui să avem şi o jenă, noi autorităţile locale în general, că a trebuit să vină cineva din Belgia ca să sesizeze, şi locuitoriii comunităţilor, că într-o zi fiecare avem nevoie de anumite servicii. Trebuie să tragem un semnal de alarmă şi practic să se găsească o reglementare legislativă ca oamenii în nevoie, care n-au posibilităţi materiale să primească aceste servicii, noi cu siguranţă vom fi parteneri” a spus Petre Emanoil Neagu-presedinte CJ Buzău.

Pe acest traseu se urmăreste si crearea de parteneriate cu  autoritățile locale dar și organizații  pentru  a ajuta persoanele vartsnice  care au nevoie de ingrijire medicala la nevoie. Printr-o fundatie romano-belgiana, ei vor sa stranga bani din donatii si sa le ofere batranilor, si astfel, sa aiba parte de ingrijire decenta la domiciuliu .

ȚMajoritatea dintre ei vârstnici şi bunicuţi au venit să spună comunităţilor din România dar mai ales decidenţilor politici, fraţilor este o mare nevoie în ţara asta bătrânii voştrii nu au servicii la care să apeleze în momentul în care au căzut la patȚ a declarat Cristina Vladu – manager de proiect.

La Buzău, Fundaţia Crucea Alb Galbenă este una dintre cele mai importante organizaţii înfiinţate de Belgia în România, având 14 ani de când furnizeză îngrijiri medico-sociale la domiciliu. Reprezentanții Crucii Alb – Galbenă spun că o problemă mare o reprezintă actuala legislaţie care nu îi avanteajează prea mult pe bătrânii de la ţară.

“Legislaţia pe care noi o aplicăm la Buzău este din 98, iar scutecul absorbant, un exemplu minor pe care pot să îl dau, este considerat un lux, nu este o necesitate . În prezent am ajuns în 28 de comune din cele 82 ale judeţului Buzău, anul trecut din 1000 de persoane pe care le-am îngrijit , 650 sunt persoane vârstnice, iar 460 sunt din mediul rural.” s spus Cristina Vasile, director Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău .

Bicicliştii belgieni vor ajunge mâine în Focşani, iar traseul lor va continua către Sighişoara, Râmnicu Vălcea, Piteşti iar linia de sosire va fi pe 21 septembrie în Bucureşti.

România este pe ultimele locuri în Europa vizavi de serviciile de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + = 24