Dragnea : “Încă un pas pentru organizarea consultării populare privind redefinirea familiei în Constituţie”

0
1132

Deputaţii membri ai Comisiei Juridice au formulat, luni, cu majoritate de voturi, un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.3 / 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de modificare și completare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de modificarea a Legii refrendumului care prevede că are referendumul trebuie să fie organizat în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului de revizuire a Constituţiei.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că va putea fi avansat un calendar privind organizarea referendumului pe tema familiei după ce preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea, preconizând că, în lipsa unor contestaţii la CCR sau a altor întârzieri, până la iarnă s-ar putea ajunge la o decizie.

„Odată cu adoptarea de azi, după promulgare, am reușit încă un pas pentru organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție”, a spus Liviu Dragnea, la Parlament.

Propunerea prevede că referendumul de revizuire a Constituţiei trebuie să aibă loc într-o zi de duminică, ultima din interiorul perioadei de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a iniţiativei de revizuire.

„Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, în conformitate cu prevederile art.151 alin.(3) din Constituția României. Guvernul stabilește, prin hotărâre, data referendumului și aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată”, se arată în proiect.

Prin această lege se urmărește organizarea referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei că uniunea dintre un bărbat şi o femeie, promovat de Coaliţia pentru Familie.

„Sper să nu atace nimeni la CCR, nici nu sunt motive, astfel încât până începe iarna să avem acest referendum. Odată legea adoptată în Senat merge la Curtea Constituțională, care trebuie să se exprime în cinci zile şi din momentul adoptării legii trebuie făcut referendum în 30 de zile”, a mai spus Liviu Dragnea.

„Pe mine mă interesează să dea un semnal foarte serios în interiorul țării pentru că eu încă sunt român și voi rămâne român și mă interesează ca această decizie să fie luată de români, nu de altcineva, cu toate presiunile, sugestiile și propunerile venite din altă parte. Am susținut public inițiativa celor trei milioane de români, deci nu mă schimb”, a agăugat el.

Inițiativa legislativă mai prevede că proiectul legii constituționale, adoptat de către fiecare cameră a Parlamentului sau de către camerele reunite, în caz de divergență, se trimite în termen de două zile Curții Constituționale, care procedează potrivit legii..

„Dacă se constată că inițiativa legislativă de revizuire depășește limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată și se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată”, se mai arată în text.

Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz, potrivit Digi24.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 72 = 82