INVESTITII PE LITORAL…PE HÂRTIE

0
1252

De anul viitor litoralul românesc se schimbaă la fatță. Sau cel puțin așa ar trebui să se întample după ce Ministerul Turismului a aprobat masterplanul investițiilor, precum și criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiții. Pe litoral vor apărea noi porturi pentru yachturi, Delfinariul va fi extins și va fi construit încă un sanatoriu la Techirghiol. Turiștii sunt sceptici și se tem ca nu cumva totul să rămână la stadiul de proiect, așa cum s-a mai întamplat și pe vremea unui alt ministru, Elena Udrea.

Eforie este prima stațiune vizată de schimbările de la mare. Lacul Belona din Eforie Nord va fi cosmetizat la maximum, și din mizeria care este acum, va deveni o oaza de verdeață și de relaxare.

Cu banii obţinuţi de la Ministerul Dezvoltării, Primăria Eforie va ecologiza lacul şi va amenaja împrejurimile prin construirea de alei pietonale, spaţii verzi şi o pistă de biciclete în lungime de 1,2 km. Ministerul estimează că amenajarea lacului Belona va contribui la creşterea economică a zonei şi la creşterea ocupării forţei de muncă.

Lacul Belona se află în sudul oraşului Eforie şi a fost amenajat la sfârşitul anilor ‘50 pentru agrement, pe locul a două ochiuri de apă sărată. Lacul Belona este un lac artificial, cu apă dulce, cu o suprafaţa de cca. 5,2 ha şi o adâncime de aproape 6 m. Acum, arată ca o groapă de gunoi.

Și Delfinariul din Constanța urmează să primească bani europeni.  Cu ei se vor construi facilități noi, se va lărgi terenul microrezervației naturale și se vor cumpăra mai multe mamifere.

Pe harta investițiilor de la minister a intrat și orasul Techirghiol: în documentul oficial, e trecut negru pe alb că se va construi încă un sanatoriu balnear. Ar fi bine spun turiștii, cu condiția să nu rămână doar pe hârtie , sau să aibă soarta unei investiții asemanatoare cu bazinele de la Venus. Vorbim despre cinci bazine în care turiştii trebuia să facă tratament în ape mezotermale sulfuroase, construite între staţiunile Saturn şi Venus în 2011 şi inaugurate de Elena Udrea, fostul ministru al turismului, în cadrul unui proiect de 4,4 milioane de euro. Toate zac însă părăsite în mijlocul drumului, într-o stare avansată de degradare, pline cu gunoaie şi apă murdară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =