A şi AB negativ două grupe sanguine foarte căutate

0
7713

 

Un exemplu, la Centrul de Transfuzii Buzău exista o rezervă limitată de astfel de grupe de sânge. Cea mai întalnită grupă de sânge din România este A pozitiv și cea mai rara este AB negativ. Cu toate acestea există o rezervă limitată de sânge ale acestor grupe. Un exeplu este la Centru de Transfuzii Buzău.

Indiferent cât de mulţi donatori ar exista, nevoia de sânge din spitale este permanentă, susţin specialistii. Viaţa unui pacient poate depinde oricând de o pungă de sânge, iar dacă bolnavul are şi Rh negativ, atunci apare cu adevărat o mare problemă. Și asta că pentru că grupele de sânge cu Rh negativ sunt rare, iar donatorii foarte greu de găsit.

Și Centrul de Transfuzii Buzău s-a confruntat cu situații extrem de delicate. La un moment dat, Spitalul Județean le-a solicitat pungi de sânge pentru 6 pacienți cu grupa A cu Rh negativ. Transfuzia se face respectând anumite reguli pentru a nu pune în pericol şi mai mult viaţa pacientului, mai precis apariţia şocului transfuzional, în caz de incompatibilitate a sângelui.

“Din nefericire pe grupele rare stocul nostru este mic, și din ce în ce mai mic, mai ales pe grupul de sânge AB4, Rh negativ, unde aș ruga din toată inima pe cei care au această grupă ți acest Rh să vină să doneze. Am avut o situație punctuală în care pe aceeași grupă rară, și anume A2 Rh negativ, am avut 6 pacienți care aveau aceeași grupă, același Rh, iar toți 6 erau la Spitalul Județean Buzău și aveau nevoie de sânge.” spune Adriana  Crăciun- director Centru de Transfuzii Buzău.

Moştenirea unei grupe de sânge are strânsă legătură cu grupele pe care le au părinţii copilului. Grupele de sânge se împart în patru mari categorii: A, B, AB și 0, – împreună reprezentând cele patru grupe de antigeni găsite pe suprafețele celulelor roșii din sânge. Studii recente arată faptul că persoanele ce au o grupă rară de sânge cu Rh negativ prezintă trăsături neobișnuite și un ADN modificat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =