Situație critică la furnizorul de căldură în sistem centralizat din Buzău

0
1814

Regia Autonomă Municipală se confruntă cu un record de debranşări, nemaîntâlnit în ultimii şase ani. De la începutul anului și până acum, 450 de persoane au depus cereri de separare de la sistemul centralizat de încălzire. Toate acestea, pe fondul creşterii preţului la gigacalorie, aprobată în Consiliul Local la începutul verii.

Încă din iarnă, Primăria Buzău a anunțat că preţul gigacaloriei furnizate în sistem centralizat va creşte cu peste 50 la sută, de la 185 de lei la 280 de lei. Decizia de majorarea a tarifului gigacaloriei a fost supusă dezbaterii publice iar foarte mulți buzoieni s-au arătat iritați de această scumpire. Propunerea a fost însă aprobată în altă formă, cu o scumpire mai mică decât cea prevăzută inițial. Astfel, de la 1 iunie, la nivelul municipiului Buzău, prețul gigacaloriei către populație a crescut de la 185 de lei, la 230 de lei. Cu toate că scumpirea nu a fost una drastică, foarte mulți buzoieni au depus cereri de debranșare de la sistemul centralizat. Potrivit reprezentanților  Regiei Autonome Municipale, până în prezent au fost depuse 450 de cereri de separare de la reţea. Responsabilii RAM se aşteaptă la tot atâtea solicitări, până la debutul sezonului rece.

“În momentul acesta Regia Autonomă Municipală este în picaj. Producția estimată este pentru 1000 de apartamente. Veniturile scad cu 10 la sută, în timp ce costurile nu pot să scadp cu 10 la sută pentru că sunt acele costuri fixe care însemană reparații, fondul de salarii, care nu pot să scadă proportional cu scăderea veniturilor. Astea, spun eu că, vor fi rezultatele la finalul anului 2017. ” spune Constantin Tacea, dir. gen. RAM Buzău.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că tariful gigacaloriei ar putea fi  din nou majorat până la iarnă, dacă Guvernul nu va oferi un sprijin financiar, așa cum a făcut-o și în toamna anului trecut.

La Buzău, până la 1 iunie, preţul gigacaloriei pe care l-a plătit populaţia a fost de 185 de lei, diferența de până la 430 de lei fiind acoperită din subvenția acordată de Primărie.

În prezent, mai puțin de 14.000 de apartamente din municipiu, dintr-un total de 35.000, mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 + = 49