România suporta consecinţele neînchiderii la termen unui număr de 68 de depozite de deşeuri neconforme

0
1189

 

Curtea Europeană de Justiţie a sancționat statul român cu o amendă de 1.185.000 de Euro şi cu plata unor penalităţi cuprinse între 2.000 şi 124.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

Buzău este unul dintre județele care are trei depozite de deşeuri neconforme, încă neînchise. Comisarii de mediu au efectuat mai multe verificări depozite si au aplicat amenzi maxime: 100.000 lei.

În România există, in prezent, 68 de centre de colectare a deșeurilor care nu îndeplinesc normele cerute de Uniunea Europeană. Dintre acestea, 3 depozite se află în județul Buzău. Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al fostei Rafinării Venus Oilreg din Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase al societății Fermit din Râmnicu Sărat. Autorităţile spun că în două dintre cazuri, termenul de închidere nici nu poate fi estimat. Dacă depozitul de deşeuri de la Nehoiu ar putea fi închis în  maxim 3 luni, nu acelaşi lucru se poate spune despre Fermit şi Venus Oil Reg unde procedurile sunt destul de complicate.

Penalităţile cuprinse sunt cuprinse între 2.000 şi 124.000 de euro/zi de întârziere și vor fi calculate de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014 şi achitate periodic.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a avertizat că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deşeuri aparţine, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile inevitabile, impuse de Bruxelles, vor fi suportate de la bugetele locale. Iniţial, România era obligată să închidă sau să reabiliteze până la data de 16 iulie 2009 un număr de 109 situri necontrolate care, deşi nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o ameninţare pentru sănătatea umană şi pentru mediu.

Ulterior, numărul depozitelor neconforme din România a ajuns la 68, închiderea acestora fiind amânată până în decembrie 2016, lucru care nu s-a întâmplat. Pentru nerespectarea termenului, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene printr-o cerere introdusă la data de 23 mai 2017.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 1 =