PĂUNEȘTI, SATUL ÎN “CUMPĂNĂ”

0
2710

La  aproape 50 de kilometri de Focșani, în comuna vrânceană Păunești, există un loc unic în România. Cu mai bine de 200 de ani în urmă, în centrul localității, au fost  construite 100 de fântâni cu ciutură. Cele mai multe sunt funcționale și în ziua de astăzi. Chiar dacă au o rețea modernă de alimentare cu apă, sătenii preferă fântânile străvechi.

La aproape 50 de kilometri de Focşani, nu departe de Drumul European 85, în comuna Păuneşti, există un loc unicat în România în care se observă, cu ochiul liber importanţa apei pentru oamenii care au trăit pe aceste meleaguri în urmă cu 200 de ani.  În apropiere de centrul comunei, într-un perimetru nu mai mare de 2.500 de metri pătraţi, au fost construite în vechime mai bine de 100 de fântâni cu cumpănă şi ciutură, fântâni care, în cea mai mare parte a lor, sunt funcţionale şi astăzi. Localnicii spun că nevoia de apă a dus la săparea în urmă cu două secole a acestor fântâni, mai ales că Păuneştiul este o comună amplasată pe mai multe dealuri, unde pânza freatică se află la mare adâncime. Chiar și acum, când comuna beneficiază de un sistem modern de alimentare cu apă, sătenii vin de la zeci de kilometri depărtare pentru a se aproviziona cu apă.

Nimeni nu mai știe astăzi când au fost construite aceste fântâni. Localnicii spun că ele sunt acolo dintotdeauna și că au fost săpate de familiile înstărite ale comunei în urmă cu sute de ani.

Apa din fântânile seculare este la mare preț. Chiar și acum, oamenii iau apă de la fântâni pentru godpodărie și sunt de părere că acestea ar trebui curățate și păstrate pentru comunitate.

Fântânile din localitate sunt considerate o adevărată emblemă pentru comunitate,  iar primarul din Păunești speră să atragă fonduri europene pentru a le reabilita, astfel încât, ele să rămână în patrimoniul comunității așa cum au fost de sute de ani.

“Aceste fântâni datează de sute de ani, este ceva unic. Ele sunt făcute de cetățenii mai înstăriți ai acestei comune. Se adunau mai mulți oameni gospodari și făceau o fântână în centrul comunei. Aș încerca un proiect pe fonduri europene. Sper ca pe viitor să avem înțelegere mai bună și să le conserve.” spune GHEORGHE PĂUN – primarul comunei Păunești.

De câte ori este secetă sau sistemul de alimentare cu apă devine nefuncțional, fântânile cu ciutură din Păunești sunt salvarea comunității.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =