Săteni în pragul revoltei

0
1328

Aproape 140 de localnici s-au trezit cu notificări de la primărie prin care sunt somați să dea înapoi salariile primite timp de 4 ani pentru diverse munci prestate în comunitate. Asta după ce un audit financiar a arătat că fostul primar efectua ilegal plățile, iar pe oameni îi punea să semneze pe niște tabele fără nicio valoare. Acuzațiile la adresa fostului primar nu se opresc aici: lumea vorbește că, de fapt, îi muncea pe oameni la el în gospodărie și îi plătea din banii comunei.

 

Pentru un salariu de 500 – 600 de lei lunar, din 2011 până în 2014, peste 140 de localnici din Brădeanu au vopsit garduri și băncuțe, au cosit iarbă, au văruit școlile și grădinițele, au măturat sau au cărat gunoaie la marginea satului, cu căruța. Oamenii luau banii prin casierie, unde erau puși să semneze pe un tabel. De aceea, nimeni nu bănuia vreo ilegalitate la mijloc.

După ce s-au schimbat primarii și s-au întețit controalele, au ănceput să iasă la suărafață și neregulile.

Un control al Curții de conturi a descoperit un prejudiciu uriaș creat bugetului local prin salarizarea, fără temei legal, a unor localnici pe care fostul primar îi folosea la diverse munci în comunitate.

“Este vora de un prejudiciu constat de Curtea de Conturi, din anul 2014, respectiv sume de bani care au fost plătile illegal de Primăria Brădeanu 2011 – 2014. Suma totală este de 508. 000 ron. Curtea de Conturi spune că aceste plăți au fost făcute către personae care nu aveau nicio relație contractuală cu entitatea. Și anume, nu a existat un contract legal de muncă, de prestări servicii sau orice altceva. Banii au fost încasați de o parte din cetățeni care efectuau diferite activitîți la primăria Brădeanu.” spune Costel Nicolaie, primar Brădeanu.

Printre cei care trebuie să restituie banii sunt și fotbaliștii echipei din comună, care au fost plătiți ilegal de către fostul primar.

Somațiile trimise în plic celor 140 de săteni care au de restituit bani bugetului local au un mesaj tranșant. În notificare scrie că autoritațile locale se văd obligate să dea în judecată persoanele care nu înapoiază banii în termen de 15 zile. Cei vizați de avertisment nu știu dacă să-și verse nervii pe actualul primar, că ar da dovadă de exces de zel, ori pe fostul, care trebuia să fie corect cu oamenii care au muncit în comună.

Vestea că primăria somează lumea din sat să dea înapoi salariile plătite de fostul primar face valuri în comunitate. Măturătorii stau în suspans, pentru că, spun ei, oricând le-ar putea veni și lor notificări de plată.

Lumea din sat arată cu degetul spre fostul primar, Ștefan Nistor, pe care îl acuză că i-a folosit pe bieții oameni în ferma și gospodăria sa, dar că i-a plătit numai din banii primăriei.

Fostul primar al comunei, Ștefan Nistor, se apără și spune că localnicii au fost plătiți legal pentru munca prestată.

“Tot ce s-a realizat în comună a fost plătit în funcție de ce a prestart fiecare, de aia este diferență între ei (n.r. sumă de bani). Ei (n.r. Curtea de Conturi) au considerat că plățile nu erau legale. Eu am înteles că nu prea se mai găsesc documente. Dar eu știu că am lăsat documnetele la toți cei care au muncit.” spune Ștefan Nistor, fost primar Brădeanu.

Puțini sunt localnicii somați să dea salariile înapoi care s-au conformat. Mulți sunt hotărâți să dea Primăria Brădeanu în judecată, pentru a cere anularea deciziei. Șansele sunt mici, atâta timp cât însuși primarul a recurs anul trecut la instanță ca să anuleze raportul de audit ce stabilea prejudiciul și, automat, măsura nepopulară de recuperare a sumelor plătite nelegal din bugetul local. Încercările au fost sortite însă eșecului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

74 + = 75