Vestigiile istorice au ajung anexe gospodărești

0
1088

 

Primul și cel de Al Doilea Război Mondial au lăsat urme adânci în unele dintre satele județului Vrancea. În Jorăști și Vânători, de exemplu, nu se mai miră nimeni la vederea zecilor de cazemate aflate peste tot, unele chiar în curțile oamenilor. Construite la sfârșitul secolului al XIX-lea din dispoziția regelui Carol I, structurile din beton armat au devenit acum adevărate anexe gospodărești.

În comuna Vânători sunt zeci de gospodării care poartă vestigiile celor două războaie mondiale. Este vorba despre cazematele care au făcut parte din linia de apărare Focşani-Nămoloasa-Galaţi şi care au fost construite la sfârşitul anilor 1880. După 120 de ani, fortificațiile sunt încă în picioare, iar localnicii s-au pricopsit cu ele în curţile lor prin împroprietărirea cu pământ. Construcţiile sunt aşa de solide încât nu pot fi demolate decât cu ajutorul unor firme specializate, astfel că oamenii le-au lăsat acolo unde le-au găsit. Pe parcursul timpului,dacă unii dintre săteni au preferat să le dea o utilitate, alții cred că ar trebui să fie transformate în obiective turistice.

Alții se tem să utilizeze sau să exploreze cazematele de teamă că ar putea da de muniție rămasă din timpul războiului.

Oamenii cunosc istoria locurilor și știu când și pentru ce au fost construite fortificațiile. Mai mult, unii dintre săteni spun că buncărele au fost vizitate chiar și de turiști străini.

Reprezentanţii Muzeului Vrancei spun că buncărele de la Vânători au fost o prioritate pentru conducerea armatei române de atunci, întrucât se dorea consolidarea apărării teritoriului naţional în faţa unei eventuale agresiuni dinspre est. Istoricii spun însă că ele nu au fost folosite niciodată în Primul Război Mondial,  dar au avut un rol foarte important în cea de a doua conflagrație mondială.

“Acestea nu au putut fi folosite, era firesc, deoarece erau îndreptate spre răsărit, în timp ce dușmanul, adică armatele germane și austro-ungare încercau la Mărășești să rupă frontal stabilizat pe liniaSiretului și a munților Vrancei, în iarna lui 1916. În schimb au avut un rol foarte important in cel de-al doilea război mondial” spune prof. Dumitru Huțanu.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =