Epava Evanghelia, sortită uitării

0
1550

Costinești, stațiunea Tineretului, riscă să rămână fără unul dintre cele două simboluri ale sale. Dacă noul Obelisc este acum de neclintit, soarta epavei Evanghelia pare să fie pecetluită. Frânt de furtunile din ultimii ani, mâncat de rugină și ars de soare, gigantul de fier nu mai prezintă de mult interes pentru autorități. Singurii care mai profită de pe urma ei, dar mai ales de legendele care s-au țesut în jurul ei, sunt proprietarii de ambarcațiuni din zonă: ei le oferă turiștilor ocazia să o admire de aproape și să ii afle istoria. Totul contra unei sume de bani.

Uitată parcă de lume și ruptă în zeci de părţi: aşa arată epava de la Costineşti. În fiecare zi dispare puţin câte puţin. Sala motoarelor nu mai există, iar de curand a cedat şi carena. Ani la rând a fost o adevărată mană cerească pentru hoții de fier vechi, însă de ceva vreme nici aceștia nu mai par interesați de ea. Doar firmele de agrement din zonă mai profită de pe urma Evangheliei.

Despre eșuarea Evangheliei la Costinești s-au spus multe. O variantă ar fi aceea că cel care comanda nava în seara incidentului, ar fi încurcat farul de la Tuzla cu cel de la Constanța.

Deoarece la data eșuării nava Evangelia se afla într-o stare foarte bună, epava acesteia a rezistat în bătaia valurilor timp de 44 de ani. Totuși, în noaptea de 20 spre 21 Decembrie 2012, în urma unei furtuni și a temperaturilor foarte scăzute, corpul navei a cedat iar castelul s-a prăbușit spre interior.

O plimbare până la epavă costă 10 lei și durează 30 de minute, iar turiștii spun că face toți banii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + = 18