Proiect unic în România, inițiat la Buzău. Un centru de științe

0
1258

 Un centru de ştiinţe unic în România va fi deschis la Buzău. Centrul își propune atragerea tinerilor spre ştiinţele exacte şi tehnologiile moderne și va fi construit la marginea municipiului, pe un teren pus la dispoziție de către o societate comercială. Detaliile neclare apărute în contractual de asociere dintre Primărie și Clubul Rotary, inițiatorul acestui demers, au stârnit însă discuții aprinse în Consiliul Municipal Buzău.

 

 

 

Proiectul privind asocierea municipiului Buzău cu Clubul Rotary în vederea construirii unui centru educațional de știință a iscat discuții aprinse între consilierii PSD și PNL. Aleșii liberali au contestat vehement modul în care acest proiect de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de ieri a Consiliul Local, fără a fi supus dezbaterii publice. Ei au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului pe motiv că, potrivit legii, acesta nu are un caracter de urgență și prin urmare poate fi amânat pentru ședința ordinară din luna august.

 

Liberalii au adus numeroase acuzatii si inițiatorului proiectului, avocatul Lucian Sălcuțan, reprezentant al Clubului Rotary. Ei au invocat modul superficial în care a fost întocmit proiectul, fiind omise foarte multe date referitoare la finanțarea centrului de științe, amplasarea acestuia sau de cuantumul contribuției Primăriei la această investiție.

Proiectul a trecut însă de votul consilierilor. Potrivit inițiatorilor, centrul de științe „Explorer”, care va beneficia de tehnologie de ultimă oră, urmează să fie construit din toamna acestui an, până în mai 2018, pe un teren cu o suprafață de 5.500 mp, care i-a fost donat Clubului Rotary de către societatea Romcarbon. Clubul Rotary va cheltui aproximativ 1 milion de euro, din surse neprecizate, pentru ridicarea clădirii și dotare, iar municipalitatea va trebui să asigure infrastructura rutieră şi cea pentru alimentarea cu apă, gaze şi energie electrică a Centrului. Centrul va fi unul regional, așa că ar putea fi vizitat și de către elevi din județele vecine, sub formă de excursii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 49 = 53