Zmeură la ofertă

0
1920

De 7 ani cultivă zmeură în spatele casei însă niciodată nu i-a mers așa de bine ca anul acesta. Dănuț Panait este un fermier din localitatea buzoiană Poșta Câlnău, căruia i-a venit ideea să invite prietenii de pe Facebook să-și culeagă singuri fructele pe care le cumpără la preț mai mic decât în piață. Acesta oferă și un bonus: zmeura mâncată în timpul culesului este din partea casei!

Cultura de zmeură a familiei Panait atrage la fiecare sfârșit de săptămână mulți turiști dornici să experimenteze munca unui culegător. Familii întregi cu copii din toată țara dau năvală printre butașii de zmeură. Fructele foarte coapte nu mai ajung în găleată ci direct în gura pofticioșilor.

“Pentru piață nu pot comercializa fructele foarte coapte, ajunse la maturitate. Datorită transportului acestea ajuns la piață turtite și nu mai arată estetic așa de bine. În schimb este sunt foarte bune pentru gemuri și pentru sucuri. ” a spus Dănuț Panait.

Vizitatorii plantației culeg zmeura în găletușe cât mai mici, pentru a nu zdrobi fructele. Munca este una migăloasă. Ca să strângi un kilogram de zmeură, îți trebuie multă răbdare.

Cultivarea zmeurei este o afacere bănoasă, spune fermierul buzoian, care de șapte ani are grijă de butașii plantați pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați.

Oaspeților le este călăuză prin plantația de zmeură Silvia, una dintre fetițele familiei Panait.

Un kilogram de zmeură culeasă din plantația de la Poșta Câlnău costă 15 lei. În perioada următoare, va începe culesul și la mure, pentru care fermierul buzoian caută forță de muncă, atât din rândul sătenilor cât și al turiștilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

76 + = 86