George Maior despre vizita din seara alegerilor prezidențiale din 2009 – un eveniment privat, la care nu s-au întâmplat aspecte ilegale sau neconstituționale

0
1421

 

„În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi (ziua alegerilor prezidențiale — n.r.), din punct de vedere al atribuțiilor mele legale și oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat întotdeauna și există în viața unui om, chiar deținând asemenea funcții, și aspecte referitoare la elemente private. Ele nu au avut nicio legătură cu activitatea instituției ca atare. Din acest punct de vedere, și acest moment pe care îl evocați îl definesc ca pe un eveniment privat la care am participat, în care nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale, neconstituționale și chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcționării instituțiilor și persoanelor care reprezintă acele instituții, nici din acest punct de vedere, nu am ce să îmi reproșez. Acest moment îl definesc ca pe un eveniment privat”, a spus Maior, fost director al SRI, în cadrul audierilor la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, potrivit agerpres.ro.

Potrivit News.ro, fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era „privat”.

„Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez”, a afirmat el.

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Întrebare Comisie: Au participat Florian Coldea şi Laura Kovesi la întâlnire?

George Maior: Cu riscul de a deveni repetitiv, nu am să discut despre evenimentul privat, persoanele de acolo. Oricine are cunoştinţă poate sesiza orice instituţie competentă cu legătura unor posibile ilegalităţi.

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o „celuă de criză”, fostul şef SRI a negat: „Nu are dreptate”.

George Maior a descris relaţiile pe care le avea cu Gabriel Oprea, Vasile Dîncu sau Laura Kovesi.

„L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relaţie de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care şi eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (al SRI – n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a răspuns ambasadorul României în SUA.

Chestionat în continuare cum ar caracteriza relaţia sa cu Vasile Dîncu, George Maior a spus că este ”o relaţie de veche prietenie”.

În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus că „în timp a fost şi o relaţie de prietenie”.

Referitor la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul a susţinut că a fost „o relaţie strict profesională desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecarei instituţii” pe care o reprezentau.

Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod „exemplar” la alegerile din 2009.

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este „de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări”, în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

„Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei”, a spus el.

Pleşoianu a adăugat că Maior „nu are căderea să ocupe” funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 3 = 11