Podul de la Vadu Paşii – lucrare întârziată de un nou aviz

0
1553

Podul de peste râul Buzau, de la Vadu Paşii, închis circulaţiei rutiere în urmă cu 12 ani, se loveşte de un nou obstacol apărut peste noapte. Consiliul Judeţean Buzău se luptă să obţină un aviz de construcţie cerut de CFR şi impus de Ministerul Transporturilor. Căile Ferate Române trebuie să elibereze un aviz de construcţie, insă abia după ce se va face un studiu de impact pentru ca lucrările la podul rutier să nu afecteze podul de cale ferată care leagă Muntenia de Moldova.

 

Reabilitarea podului care leagă Muntenia de Moldova era dată ca sigură în urmă cu doi ani însă Ministerul Culturii a blocat până în primăvara proiectul, fiind vorba de un obiectiv cu valoare de patrimoniu. După depăşirea acestui impas, a apărut o nouă problemă. Căile Ferate Române trebuie să elibereze avizul de construcţie, insă abia după ce va fi efectuat un studiu de impact, motivul fiind ca lucrările la podul rutier să nu afecteze  podul de cale ferată care se află la cațiva metri distanță. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău nu sunt îngrijoraţi de avizul cerut de CFR şi spun că în câteva zile va fi soluţionată şi această ultimă problemă.

Consiliul Județean Buzău a alocat din surse proprii, în luna aprilie, suma de 1,5 milioane de lei pentru construirea și asamblarea de schele modulare metalice necesare pentru refacerea podului. Lucrarea va fi executată de un consorțiu format din mai multe firme, printre care și cea care a ridicat noua maternitate din municipiul Buzău. Termenul final al lucrărilor de reabilitarea a acestui obiectiv important este anul 2019.

Construit după un proiect al celebrului arhitect Anghel Saligny la sfârsitul secolului al XIX-lea, inițial doar pentru traficul feroviar, podul de la Vadu Pașii a deservit circulația rutieră din anul 1949 și până în primăvara anului 2005, atunci când a fost închis după ce o viitură puternică a afectat rezistența podului. De 12 ani, pe podul de la Vadu Pașii este permis doar traficul pietonal.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 5 =