Preocupare redusă pentru sistemele de irigații

0
2202

Ne aşteaptă o vară lungă, caniculară şi secetoasă, cu perioade marcate de temperaturi extreme, care vor cuprinde întreaga țară. Cele mai toride luni vor fi iulie şi august, când temperaturile medii vor depăşi cu uşurinţă 32°C, la umbra. Vestile nu sunt deloc bune pentru agricultori care, in multe zone din tara vor fi, din nou, la mana cerului. Din păcate, si in judetul Buzau sistemul de irigaţii este aproape inexistent, iar o lunga perioada de seceta ar putea provoca pagube mari.

De la jumătatea lunii iunie, precum și în iulie și august, meteorologii anunță secetă, temperaturile fiind peste mediile climatologice anuale ale perioadei. Veștile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în multe zone din țară sistemele de irigații sunt ca și inexistente.

La Buzău suprafața irigată scade de  la an la an, în județ fiind constituite doar patru Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă.

“În județul Buzău există o preocupare destul de redusă a proprietarilor și administratorilor de terenuri agricole pentru irigații. Sunt constituite doar 4 organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigașii pe o suprafață totala de 3199 de ha. “ a declara Constantin Tudor, director adjunct  ANIF Buzau.

Pe teritoriul județului Buzău exista cândva o rețea de irigații care se întindea pe o suprafață de 41.000 de hectare. Acum nu mai exista nici măcar o evidență clară a canalelor de irigații sau a suprafețelor irigate.

“Nu avem la nivelul Prefecturii nicio hartă care să ne identifice toate aceste canale de irigații, nici canale de desecare. Nu știm lungimea, nu știm pe unde sunt, nu știm ce aprovizionează. ”a spus Carmen Ichim, prefectul județului Buzău

O soluție pentru a rezolva problema irigațiilor în județul Buzău o constituie realizarea Canalul Siret-Bărăgan, însă nici în acest an nu s-au alocat bani pentru demararea acestui proiect.  În aceste conditii, agricultorii din județele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, zone traversate de canal, continuă să facă agricultură pe terenuri semi-deșertice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =