Din corigent, fruntașul clasei

0
2129

De câțiva ani, Colegiul Tehnic din Buzău trimite cei mai buni elevi ai liceului în Portugalia, la un schimb de experiență. Pentru a prinde un loc, mulți copii încearcă să își depășească limitele. Este și cazul unui copil sărman dintr-o comună de lângă Buzău, elev în clasa a X-a a şcolii profesionale din cadrul Colegiului Tehnic Buzău. Băiatul face naveta zilnic din comuna Merei la şcoală, iar anul trecut abia a reuşit să promoveze clasa. Acum, după ce s-a pus cu „burta pe carte”, este şeful clasei şi unul dintre cei mai buni elevi. Are curajul chiar să viseze chiar la o facultate.

Colegiul Tehnic din Buzău aplică de ani buni proiecte europene cu ajutorul cărora elevii beneficiază de stagii de practică în Portugalia dar şi de bani de buzunar, 800 de euro. Nimeni nu s-ar fi gândit insa că aceste proiecte vor  schimba radical destinele unor copii care nu aveau curajul să spere la mai mult decat absolvirea unei şcoli profesionale. Exemplul ni-l oferă Cătălin Nae, un elev care, din corigent, a ajuns fruntașul clasei de profesională mecanică auto.

Cătălin Nae, elev în clasa a X-a a şcolii profesionale din cadrul Colegiului Tehnic Buzău, face naveta zilnic din comuna Merei la şcoală, iar anul trecut abia a reuşit să promoveze clasa. Acum, însă, este şeful clasei şi unul dintre cei mai buni elevi. Are chiar curajul să viseze la o facultate.

Colegiul Tehnic implementează de cinci ani astfel de proiecte şi sute de elevi au luat parte la ele. Pentru a ajunge să facă parte din grupul care pleacă în Portugalia, elevii trebuie să îndeplinească o serie de criterii foarte bine stabilite. Astfel, nu sunt acceptate absenţele, elevii trebuie să aibă note foarte bune şi să nu lipsească de la nici o oră de pregătire lingvistică sau culturală care se desfăşoară în afara orelor de curs.

Cătălin face naveta zilnic, între comuna Merei și Buzău, în zona industrailă a orasului, unde se află Colegiul Tehnic. 150 de lei pe lună îl costă abonamentul. Părinții lui sunt foarte săraci, muncesc cu ziua prin sat. Cătălin mai are un frate mai mic și un altul mai mare, plecat în Anglia.

Cătălin are ambiții mari acum: vrea să intre la liceu iar apoi, vrea să dea la facultate, pe locurile pentru romi. Povestea lui Cătălin Nae poate fi un exemplu de urmat pentru miile de copii din familiile sărace care abandonează școala pentru că părinții îi trimit la muncă de mici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =