Scumpiri de la 1 iunie. La Buzău, prețul gigacaloriei va fi mărit.

0
1446

De la 1 iunie, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor plăti facturi mai mari pentru fiecare gigacalorie consumată. Consiliul Local a aprobat majorarea prețului gigacaloriei către populație de la 185, la 230 de lei. Consilierul local independent Constantin Ionescu s-a opus scumpirii.

“Nu există nicio justificare plauzibilă privind nivelul de suportabilitate a cetățenilor. (…) Din punctul meu de vedere era mai mult decât necesară o evaluare, un studiu minim de impact asupra prețului majorat din acest moment a energiei termice livrate populației, pentru că nu trebuie să ne jucăm cu starea cetățenilor, puterea de cumpărare și suportabilitatea acestora. “a delcarat Constantin Ionescu, consilier local independent.

Și Silviu Roșior consilier local PMP a considerat inoportună această această măsura, considerând că ar putea duce chiar la falimentarea Regiei Autonome Municipale.

“Această diminuare a subvenției pentru gigacalorie va adduce un val mare de debranșări și cred eu că și falimentul acestei societăți. Ar trebui să găsim soluții și să facem eforturi pentru a putea să mai facem în continuare această subvenție. (…) Să găsim o formulă de a păstra această subvenție pentru că toată nenorocirea se va răsfrânge asupra acelor pensionari cu pensii mici. Și așa sunt deja numeroase locuințe care au datorii la asociațiile de proprietari și, cred eu, că este inoportună acestă diminuare a subvenției. “ a spus Silviu Roșioru, consilier local PMP .

 

In mod curios, directorul economic al Regiei Autonome Municipale Buzău i-a îndemnat pe consilieri să aprobe majorarea tarifului gigacaloriei. Aceasta chiar dacă scumpirea ar atrage un val de debranșări și reducerea consistentă a numărului de clienți ai Regiei.

“Astăzi se propune un preț mult mai mic, de 230 de lei. Sigur, este o creștere, de la 185 de lei la 230 de lei. Este un efort pe care trebuie să îl plătească utilizatorul serviciului nostru. (…) Ce presupune pe lună de iarnă? Pentru un apartament cu 2 camere însemnă un plus de 60 de lei, în medie. Deci este un preț suportabil, în condițiile în care, în decurs de 10 ani prețul plătit de populație la gigacalorie nu a crescut. A rămas același. Discuțiile avute de noi cu asociațiile de proprietari, cu cetățenii, au dus la concluzia că este un preț suportabil “ a spus Aurel Gubandru, dir. ec. RAM Buzău.

Reprezentantul Regiei Automone Municipale Buzău recunoaște totusi ca discuțiile despre scumpirea energiei termice i-a determinat pe foarte mulți buzoieni să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire.

Veștile proaste nu se opresc aici! Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că tariful gigacaloriei ar putea fi  din nou majorat până la iarnă, dacă Guvernul nu va oferi un sprijin financiar, așa cum a făcut-o și în toamna anului trecut. La Buzău, populatia a platit 185 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată, diferența de până la 430 de lei fiind acoperită din subvenția acordată de Primărie. În prezent, mai puțin de 14.000 de apartamente din municipiu mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =