Omul de afaceri din Sibiu care a solicitat indemnizația de 35.000 de euro aduce critici dure la adresa Ministrului Muncii

0
1398

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, îi transmite bărbatului care cere o indemnizaţie de 35.000 de euro că are tupeu pentru că „le pretinde altora” să îi accepte calculele prin care justifică necesitatea unui astfel de venit.

„Mi se pare cam mare tupeul să le pretinzi altora să accepte calculele tale care ar <<justifica prin contributivitate>> o indemnizaţie lunară de creştere a copilului de 35 000 euro! Ca să fie clar, pentru concedii şi indemnizaţii se reţine din salariu doar 0,85 la sută. Alte contribuţii pentru pensii, asigurări medicale, alte taxe datorate statului nu au nicio legătură cu indemnizaţia de creştere a copilului. Repet: pentru concedii şi indemnizaţii se reţine doar 0,85 la sută. (…) Dar nu e vina lui ca astfel de excese se petrec în România sau că legislaţia noastră permite asta. Va fi doar vina noastră, a celor care nu corectăm, după ce am văzut unde poate duce eliminarea plafonului la indemnizaţia de creştere a copilului! 2000 de euro lunar e mai mult decât necesar pentru a creste un copil şi e mai mult ca în Germania”, se arată în postarea ministrului Muncii, pe Facebook.

Omul de afaceri din Sibiu, care a solicitat o indemnizaţie de 35.000 de euro, a precizat, pentru Mediafax, că ministrul Muncii nu a înţeles funcţionarea sistemului fiscal în baza căruia i s-a calculat indemnizaţia şi că declaraţia acesteia potrivit căreia ar trebui să contribuie 200 de ani este eronată.

„Suma de 2,54 milioane EURO a fost încasată de mine PRIN BANCA în luna 05.2015 şi a provenit din transferul de activitate al unui business agricol pe care l-am înfiinţat de la 0 începând cu anul 2007. Negocierile pentru această tranzacţie au început în anul 2013. Eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiilor de creştere a copilului a fost adoptată in luna 05.2016, adica dupa un an de la realizarea veniturilor şi încasarea sumelor de către mine. Astfel afirmaţiile potrivit cărora am premeditat/”măsluit”/acţionat cu rea intenţie/etc. pentru a-mi mări artificial veniturile în scopul de a beneficia de o indemnizaţie necuvenită sunt total nejustificate, rău intenţionate, chiar diabolice. Aceste dezinformări din presă au probabil scopul de a fi folosite în disputa pro şi contra legii care a eliminat plafonul maxim a indemnizaţiei de creştere a copilului. Ministerul Muncii nu a găsit un alt mod de a eluda obligaţia legală de achitare a indemnizaţiei prevăzute de legea în vigoare decât prin intervenţia şi utilizarea abuzivă a funcţionarilor ANAF. Referitor la rezultatele Inspecţiei Fiscale pot să vă spun deocamdată că acestea sunt neadevărate. Dacă facem un rezumat al raportului de inspecţie fiscală, după „logica” inspectorilor, dacă investeşti într-o afacere 800.000 euro şi ulterior o vinzi cu 1.500.000 euro eşti pe pierdere şi nu trebuie să plateşti impozit pentru această tranzacţie. Oare numai mie mi se pare ceva mai mult decât uluitor şi imposibil ???”, transmite Liciniu Lupu.

Omul de afaceri precizează că a contestat raportul de inspecţie fiscală în 25 ianuarie 2017, termenul în care ar fi trebuit să primească răspuns fiind de 45 de zile, adică până cel târziu 11 martie 2017. Cu toate acestea, până în data de 13 mai 2017, nu primise nimic. „Probabil că cei care trebuie să soluţioneze contestaţia sunt în dificultate”, a conchis Lupu.

Liciniu Lupu a mai precizat că indemnizaţia îi este în continuare suspendată.

Mesajul bărbatului a venit ca o reacţie după ce Olguţa Vasilescu a scris, sâmbătă, un mesaj pe Facebook. Mai exact, ministrul Muncii a distribuit pe pagina sa de Facebook o postare a unei persoane care se arăta indignată de faptul că un părinte ia o indemnizaţie de creştere a copilului de 35.000 de euro şi a transmis că acesta nu e singurul caz de acest gen.

„Nu e singurul care primeşte 35 000 euro indemnizaţie de creştere copil! Ştiţi câţi ani trebuie sa contribuie un astfel de tătic care primeşte timp de doi ani, lunar, o suma de 100.000 lei? 200 de ani!!! Şi unii spun ca merita astfel de indemnizaţii pentru ca «au cotizat destul la stat». N-am auzit pe nimeni care sa fi muncit 2400 de luni, adică 200 de ani, cât sa acopere cuantumul unei astfel de indemnizaţii!”, a scris ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Muncii a declarat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că urmează să propună Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru mame, afirmând că există o practică de a majora artificial aceste indemnizaţii, inclusiv prin vânzarea de locuinţe, potrivit Mediafax.

„Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizaţii, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat. La ora actuală suntem în analiză şi urmează să propunem guvernului o variantă de plafonare”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la începutul şedinţei de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

37 + = 46