Banii europeni gură de oxigen pentru agricultura românească

0
1348

Subvenţiile europene sunt gură de oxigen pentru fermieri, mai ales când vremea capricioasă le dă planurile peste cap.   La Buzău, lucrările agricole de primăvara au fost întârziate anul acesta din pricina vremii nefavorabile, iar banii europeni sunt bineveniți pentru a acoperi cheltuielile.

În ultimii ani, sprijinul financiar venit de la Bruxelles a reprezentat un colac de salvare pentru mulţi fermieri din România. Anual, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură realizează plăţi către fermieri în valoare de miliarde de euro, cele mai mari subvenţii fiind acordate prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă. O recunosc chiar marii fermieri din judetul Buzau care lucreaza sute de hectare. Lucian Zaman, este un tânăr fermier din localitatea Ulmeni și are în administrare peste 120 de hectare. El spune că fără banii europeni nu ar fi putut face agricultură.

Banii europeni sunt cu atat mai prețioși cu cât vremea capricioasă dă peste cap calendarul agricol. În ultimele luni au fost ploi abundente, ninsori viscolite şi temperaturi scăzute care au făcut imposibilă intrarea în câmp. Campania agricolă a început cu întârziere,  calendarul lucrărilor de primăvară a fost decalat și cu greu s-au efectuat însămanțările de primăvară.

Conform regulamentului european, plata subvenţiilor din agricultură este efectuată în perioada 1 decembrie-30 iunie a anului calendaristic următor. Fiecare stat membru UE poate plăti insă înaintea datei de 1 decembrie, dar nu mai devreme de 16 octombrie, avansuri de până la 50% în cazul plăţilor directe.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 65 = 69