Agricultură: Dosare pentru subvenții lăsate pe ultima sută de metri

0
661

Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Buzău au fost luați cu asalt în această săptămână de către fermieri pentru a depune documentația în vederea primirii subvențiilor oferite de stat pentru creșterea animalelor sau cultivarea terenurilor deținute.

Fermieri înarmați cu dosare asteptă zilnic pe holul instituției și sunt de părere ca vor fi nevoiți să facă mai multe drumuri până la reusită. Alții insă vin pentru o programare, să completeze dosarul sau doar sa urmărească procedura.

Îngrijorator este insă că firmele mari sunt cele care au lăsat pe ultima sută de metri depunerea documnetației, iar în cazul acestora dosarele sunt mai laborioase si presupune un timp mai mare de lucru.

“Până în acest moment 177 de ferme neprezentate sunt ferme cu suprafețe mari de teren de peste 50 de hectare si cu un numar mare de animale”, delcară Claudia Stelea, director A.P.I.A Buzău.

Acesta este și motivul pentru care Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Buzău au decis sa extindă programul de lucru si in weekend.

Termenul de depunere a cererilor unice este 15 mai. Anii trecuti, fermierii puteau depune cererea de plată si după data limită, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Până acum, in judetul Buzău au depus cererile pentru subventii peste 18.000 de fermieri, mai puțini decât anul trecut.

Judetele in care s-a realizat cel mai mare procent de depunere de catre fermieri a cererilor unice de plata sunt:

Vrancea – 58,24 %

Giurgiu – 58,10 %

Dambovita – 57,70 %

Prahova – 56,57 %

Neamt – 55,46 %.

In schimb, procente mai scazute se inregistreaza in judetele Constanta – 37,82 %

Tulcea – 39,00 %

Ialomita – 41,76 %

Braila 42,22 %

Sibiu 43,77%.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here