Geniu la doar 16 ani. Medalie de bronz la Balcandiada de Matematică pentru Seniori.

0
2006

Un adevărat giuvaer. Așa este caracterizat elevul Mihai Teodor Iliant, de profesorii Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, după ce a reuşit să obţină una dintre cele mai mari performanţe ale sale: medalia de bronz la cea de-a 34-a Balcaniadă de Matematică pentru seniori, desfășurată la începutul lunii mai, în Macedonia. Concurența acerbă nu i-a dat foarte multe bătăi de cap, însă ultima problemă de matematică, da. Mai bine de două ore s-a gândit cum sa o rezolve , dar nu a renunțat.

Performanța lui Mihai este absolut remarcabilă, ținând cont de faptul că este prima dată, după 10 ani, când un elev constănțean este laureat al Balcaniadei de Matematică pentru seniori. În 2015, Mihai mai bifa un succes internațional. Obținea medalia de aur la Balcaniada de Juniori. Ce reprezintă arta cifrelor exacte pentru Mihai ?

“Un mod de ate gândi la nişte problem foarte frumoase şi de a-ţi pune provocări împreună cu alţi copii, un mod de a concura, de a împărtăşi soluţii şi un mod de a interacţiona.”

Și dacă vă imaginați că doar matematica și-a găsit loc în sufletul lui Mihai vă înșelați. Îi place la fel de mult și informatica, iar în timpul liber practică Qwan Ki Do de performanță, adoră să citească și să asculte muzică. Mama medic și tatăl navigator l-au încurajat mereu să-și urmeze visele și l-au sprijinit întru totul. La fel și dascălii care au meritele lor pentru această performanță.

Cu o perseverenţă şi o sete de cunoaştere, o dorinţă de rigoare şi competiţie deosebite. Unul dintre cei mai străluciţi performeri, aşa este Mihai caracterizat de către profesorii săi.

La cei 16 ani, Mihai țintește și mai sus, la Olimpiada Internațională de Matematică. Are de depășit etape foarte grele, se pregătește deja intens, iar emoțiile sunt mari. Tânărul are vise la fel de mari. Își dorește să le împărtășească și altora din cunoștințele lui și se gândește serios dacă, la sfârșitul liceului, va alege să se despartă de familie și să plece în străinătate, sau să rămână în țara care l-a format pentru performanță. Pentru competiția de la Ohrid, lotul României a fost format din 6 elevi care au adus pentru țara noastră o medalie de aur, două de argint și trei de bronz.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =