Ziua Europei, a Victoriei Coaliției Națiunilor Unite și a Independenței de Stat a României marcată în mai multe orașe din țară.

0
2010

În fiecare an pe data de 9 mai se sărbătorește Ziua Europei, unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Manifestări au avut loc în mai multe orașe din țară pentru marcarea aceastei zile cu triplă semnificație istorică pentru poporul român – Ziua Europei, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Independenței de Stat a României, proclamată în 1877.

PRAHOVA

Sub egida Consiliului Județean Prahova, în cadrul programului ‘România100’, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova găzduieșe, de la ora 11,00, la sediul din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vernisajul expoziției ‘Războiul de Independență (1877-1878) — mărturii și recunoștință’, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIȚIA LUNII.

Manifestarea marchează 140 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României, Mihail Kogălniceanu, Ministrul de Externe de la acea vreme, declarând, la 9 mai 1877, în fața Adunării Deputaților: ‘(…) suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare… suntem o națiune liberă și independentă și 120 de ani de la inaugurarea Monumentului Vânătorilor din Ploiești (30 august 1897), ridicat prin subscripție publică ‘în amintirea vitejilor vânători ai Batalionului II din 1877-1878, morți cu glorie în câmpurile Bulgariei’.

În expoziție publicul va regăsi ordine și medalii, fotografii ale unor personalități militare din epocă, precum și documente care fac referire la realizarea și inaugurarea Monumentului Vânătorilor.

De asemenea, sub egida Programului Național ‘România100’, Muzeul ‘Casa Domnească’ din comuna Brebu — secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova — organizează marți, începând cu ora 12,00, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la proclamarea Independenței de Stat a României, simpozionul ‘În tranșee pentru țară… — Domnitorul Carol I de Hohenzollern (1866-1914)’. La eveniment participă elevi și cadre didactice de la Școala ‘Matei Basarab’ din comuna Brebu.

CONSTANȚA

Militarii din Forțele Navale Române vor participa, marți, la ceremoniile militare și religioase organizate în garnizoanele de marină, cu prilejul sărbătoririi ‘Zilei Independenței de Stat a României’, ‘Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial’ și a ‘Zilei Uniunii Europei’.

Activitățile evocatoare se vor desfășura, începând cu ora 10,00, la Monumentul Eroilor Independenței României din Parcul Casei de Cultură din Constanța, în Piața Republicii din Mangalia, în Cimitirul Eroilor ‘Sfântul Constantin’ din Brăila, la Monumentul Independenței de Stat din municipiul Tulcea și la Monumentul Eroilor din Babadag.

De asemenea, o delegație a Statului Major al Forțelor Navale, condusă de Comandantul Componentei Operaționale Navale și locțiitor al șefului S.M.F.N., contraamiralul de flotilă Dr. Constantin Ciorobea, va fi prezentă la ceremonialul organizat de Ministerul Apărării Naționale pe esplanada Universității Naționale de Apărare ‘Carol I’ din București, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial.

BUZAU
Prefectul Județului Buzău, doamna Camen Adriana Ichim, a participat la festivitățile prilejuite de sărbătorirea Proclamării Independenței de Stat a
României, a Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial și  a Zilei Uniunii Europene.
Evenimentul organizat la Monumentul Eroilor Neamului din fața Prefecturii
Buzău a debutat la orele 10.00 cu intonarea Imnului de Stat al României și săvârșirea
serviciului religios, după care oficialitățile prezente au fost invitate să ia cuvântul.
Festivitățile dedicate Zilei de 9 Mai s-au încheiat cu depunerea de coroane și jerbe
de flori la Monumentul Eroilor Neamului și defilarea Gărzii de Onoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 15