Borșul te menține sănătos și energic

Material realizat de DANIEL ŢIGLEANU

0
1878

Borşul de putină este unul dintre ingredientele specifice bucătăriei româneşti. Preparat în casă, natural, este folosit atât la ciorbe, cât și pentru a trata anumite afecțiuni, de la astm până la alcoolism. Poate fi folosit cu succes și în tratamentele cosmetice.

Un produs 100% natural, borșul are la bază procesul de fermentaţie a tărâţei, un tonic natural plin de minerale din complexul de vitamine B şi multă vitamina C. Datorită tărâței de grâu, care la rândul ei conţine vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi, borșul este un elixir al sănătății.

Vindecă ficatul și detoxifică organismul

Sănătatea ficatului este esențială  în menținerea sănătății optime. Acesta filtrează sângele care vine din tractul digestiv, înainte de a trece în restul corpului. Metabolizează medicamentele administrate și elimină substanțele chimice. În momentul în care ficatul este lezat, toate organele au de suferit de pe urma lui. Trebuie menționat că el produce bila, menține imunitatea, descompune hemoglobina.

Abuzul de orice natură fie că este alcool, tutun, prăjeli, zaharuri, distruge încet dar sigur ficatul, unul din cele mai importante organe din organism.

Te scapă de oboseala inexplicabilă

Dacă resimți o oboseală inexplicabilă este momentul să ții o cură pe bază de borș care se prepară în felul următor:

– 2 kilograme de sfeclă roșie

– un cubuleț de drojdie

– 2 legături de mărar

– 2 legături de pătrunjel

– 2 legături de leuștean

– o căpățână de usturoi natural

– o mână de mălai

– apa și un borcan de 6 litri

Curăță sfecla, spal-o, tai-o în bucăți și pune-o în borcan. Adaugă verdeața spălată, fără să o tai, cățeii de usturoi, drojdia, mălaiul și completează cu apă până umpli borcanul. Acoperă cu o farfurie și lasă 7 zile să se macereze, timp în care mai amesteci. Strecoasă apoi licoarea obținută și depoziteaz-o în recipiente ermetice la frigider.

Poți să consumi până la 3 căni pe zi. Dar ține cont de faptul că este ușor purgativ și ai nevoie de o lună pauză după o lună de administrare.

Facilitează lupta cu kilogramele

Vei slăbi mai ușor dacă timp de 3 săptămâni  vei consuma această băutură cu 15 minute înainte de masă. Crește măsura de la o zi la alta până ajungi la șapte căni pe zi. Apoi după o pauză de șapte zile repetă procedura.

În cazul în care nu îți place gustul său acru, poți să adaugi în el apă, suc de mere sau un pic de sirop de sfeclă sau suc de sfeclă făcut în casă fără zahăr.

Știai că…

…în Oltenia, se spunea că borşul cel mai bun este cel făcut de oamenii iuţi şi harnici?

…în Moldova, borşul era remediu pentru copiii deocheaţi, care nu mâncau şi plângeau des, dar şi pentru oamenii “leneşi la mâncare şi la muncă”?

…reglează glicemia, fiind util persoanelor cu diabet zaharat de tip 2?

…persoanele care au afecţiuni pulmonare se refac mai repede dacă, în loc de apă, consumă în fiecare zi un litru de borş amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din două linguriţe de flori uscate şi o cană de apă clocotită)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 67