Pianul Călător îi va încânta astăzi pe buzoieni

0
1984
În drumurile sale prin țară, după ani în care a evoluat pe scene din localități mai mari sau mai mici, prestigiosul pianist Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, a constatat că „infrastructura” pianistică este una foarte slabă. Multe evenimente muzicale de marcă nu sunt posibile, pentru că sunt oraşe în care, deși există un public doritor, nu se găsește un pian de concert.
Așa s-a și născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România și Asociația Culturală Accendo, ajuns acum la a VII-a ediție. În anul 2011, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt, care la vremea sa a călătorit în ţările române însoțit de un pian de concert şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente.
După ce Horia Mihail a susținut mai multe recitaluri, în localitați din Moldova și Transilvania, dar și la București, la Sala Radio, a venit momentul ca pianul să părăsească sediul Radio România și să plece alături de pianist prin orașe în care nu se găsesc piane de concert.
De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, pianul cu care Horia Mihail va călători, va rămâne pentru următorii ani la Caracal, în urma recitalului pe care pianistul îl va susține la Teatrul Național pe 27 aprilie.

Până a ajunge însă în acest oraș, Horia Mihail și pianul de concert vor mai putea fi ascultați, cu recitaluri ce cuprind un program deosebit de valsuri concertante, la Buzău, Târgoviște şi Slatina. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.

La Buzău, recitalul pianistul Horia Mihail își va susține recitalul în această seară, de la orele 19.00, la Sala Teatrului ”George Ciprian” din Buzău, din repertoriul său urmând să facă parte minunate valsuri ale unor iluștri compozitori, precum Johannes Brahms, Franz Schubert, Antonin Dvorak, Frederic Chopin, Maurice Ravel sau Claude Debussy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =