Ce faci cu lumânarea aprinsă la Înviere, când ajungi acasă

0
2134

Învierea Domnului sau Sfintele Paşti reprezintă cea mai mare Sărbătoare a creștinilor. Pe cât este de importantă, pe atât este de plină de semnificaţii şi simboluri. Ce reprezintă Lumina pe care o luăm în această noapte? Lumânarea din noaptea de Înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinţei Binelui asupra Răului şi al vieţii asupra morţii.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii merg la biserică pentru a primi lumina Lui Hristos. Fiecare îşi pregăteşte o lumânare, care poate fi și o candelă, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare va rămane aprinsă tot timpul săvârşirii Sfintei Învieri, după care fiecare om se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă.

Ce faci cu lumânarea după Înviere

Lumânarea din noaptea de Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Cei ce participă și la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii, însoțesc ofranda luminii și cu această lucrare. Deși există credința conform căreia este bine să o stingi de pragul casei, acest obicei nu are nici o conotație religioasă. În unele zone ale țării este folosită și la afumarea vitelor sau la ghicit – practici care țin doar de superstiții și nimic mai mult.

Deși nu există niște îndrumări în acest sens, părinții recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce, dar nici să se pună alături de celelalte lumânări folosite la biserică.

Această lumânare, cu care am luat lumină în noaptea de Paște, se duce acasă şi se arde câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată la rugăciunile de dimineață sau de seară. De asemenea, mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi.

Există și credincioşi care, cu încuviinţarea preotului, păstrează lumânarea pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie, de boală sau când este vreme rea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 76