MEMBRII CARTEL ALFA CER DEMISIA MINISTRULUI MUNCII

0
1189

Sindicaliștii din Cartel Alfa reclamă modul defectuos și incompetența demonstrate de Ministerul Muncii și cel al Consultării Publice și Dialogului Social la elaborarea proiectului legii privind salarizarea unitară, dar și cu prilejul consultărilor cu partenerii sociali. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, ei cer demiterea Liei Olguța Vasilescu, precum și a ministrului Consultării Publice, Gabriel Petrea:

”După aproape trei luni de la inițierea ei, încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare și numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni și pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv și disparat, apoi confiscate. Mai nou, aflăm acum că proiectul legii salarizării unitare va fi prezentat în parlament ca inițiativă legislativă a unor parlamentari PSD. Acest demers este o sfidare din partea miniștrilor muncii și dialogului social la adresa partenerilor sociali și practic dezvăluie cu claritate scopul avut de reprezentanții guvernului de la bun început: eludarea cu totul a dialogului social și a unei dezbateri publice serioase și aplicate. Se dorește transformarea unei inițiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic și Social), într-o inițiativă parlamentară. (…)

Procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă CONSTRUCȚIA legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza. Proiectul legii salarizării unitare este un proiect de lege de fond tehnică. Expertiza, ca și accesul la bazele de date se află preponderent la guvern și în special la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale si a Ministerului Finanțelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte și echitabile pentru întreg sistemul și nu la Parlament, unde se pot face cel mult corecții punctuale. Această abordare are o singură explicație: NU se dorește realizarea unei legi a salarizării unitare, care să elimine discrepanțele din sistem, ci o lege care să conserve anumite privilegii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + = 21