APARAT DE DEZGHEȚAT ALPINIȘTI ȘI SISTEM DE AUTOTRANSFUZIE – ACHIZIȚII ABERANTE PENTRU SPITALUL JUDEȚEAN BRĂILA

Dotări de 100.000 de euro zac, de ani de zile, complet nefolosite în magazia unității medicale

0
1331

Cu mai mulți ani în urmă, Ministerul Sănătății a achiziționat pentru cel mai mare spital din județul Brăila diverse aparate care, deși au costat sume uriașe de bani, nu au fost – în unele cazuri – nici măcar despachetate.

Printre obiectele de inventar de aici care nu și-au îndeplinit niciodată menirea se numără un aparat folosit, de regulă, pentru aclimatizarea și restabilirea temperaturii corporale în cazul alpiniștilor sau altor persoane grav afectate de hipotermie, un sistem de autotransfuzie, două containere de transport sânge și o instalație de tratare a aerului pentru sălile de operație, valoarea totală a acestor bunuri cifrându-se la aproximativ 100.000 de euro.

Aparatul de autotransfuzie, extrem de performant la vremea lui, ar fi trebuit să recupereze sângele pierdut de un pacient în timpul unei operații, să îl curețe și apoi să îl perfuzeze înapoi, fără a mai fi nevoie de alt sânge. Nu a fost însă folosit niciodată, pentru că a venit incomplet și fără instrucțiuni de folosire.

Cele două containere de transport sânge și produse din sânge, reprezentând și acestea o tehnologie de vârf la momentul achiziționării, s-au dovedit complet nefolositoare la Brăila, iar o instalație de tratare a aerului din sălile de operații a fost montată greșit de o firmă contractată de minister, care între timp s-a închis, spitalul rămânând pe cap cu niște piese care vor fi transformate într-un banal aparat de aer condiționat pentru niște dependințe.

Cireașa de pe tort o reprezintă un aparat ”Mistral Air”, folosit în general pentru aclimatizarea alpiniștilor, care însă, la Brăila, este folosit de două-trei ori pe an, pentru dezghețarea boschetarilor găsiți de către polițiștii locali pe stradă. Deși, pentru fiecare dintre aceste dotări spitalul brăilean a trimis, ani la rând, adrese către minister, în care se explică situația lor, autoritățile centrale nu au răspuns în niciun fel la aceste sesizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =