PACIENȚII ROMÂNI NU MAI SUNT PRIMIȚI LA VIENA PENTRU TRANSPLANT PULMONAR

0
1271

Ministrul Sănătății a declarat astăzi că, în urmă cu câteva zile, a primit o înștiințare ”neoficială” din partea clinicii AKH din Viena, potrivit căreia pacienții din România nu vor mai fi primiți pentru efectuarea de transplanturi pulmonare. ”Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunțat că, din cauza scăderii capacității centrului, pacienții din România nu vor mai fi primiți la tratament”, a spus ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Acesta a subliniat că problema transplantului pulmonar nu va putea fi rezolvată în timp scurt, urmând să aibă loc o întâlnire pe această temă cu specialiștii în domeniu, cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, dar și cu primarul general al Capitalei. ”Urmează să avem o întâlnire cu toți specialiștii și cu reprezentanții ANT-ului pe această temă. Voi avea o întâlnire și cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunțe unilateral acest protocol, practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant. Am avut o discuție cu președintele ANT care mi-a spus că face un demers către Eurotransplant să avem un răspuns oficial”, a mai spus Bodog.

Ministrul Sănătății și-a exprimat nemulțumirea față de activitatea Agenției Naționale de Transplant și a afirmat că se află în legătură și cu alte clinici din străinătate care fac transplant pulmonar, însă nu poate să avanseze un termen pentru remedierea situației.

”În mod normal, cei de la ANT trebuiau să aibă minim două centre cu care să lucreze, domniile lor am înțeles că au început deja demersurile. Ei aveau deja semnale, s-a mai întâmplat o dată acest lucru anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul, însă această blocare a transplantului unilaterală eu zic că este puțin în afara legii”, a mai spus ministrul Florian Bodog.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 17 = 27