SOMNUL ȘI SOMNOLENȚA LA VOLAN

Material realizat de DANIEL ŢIGLEANU

0
1829
123264696

Nu rare sunt situațiile când o știre despre un accident rutier începe cu sintagma „pe fondul oboselii…”. Dar ce înseamnă această „oboseală”?

„Oboseala diurnă poate fi cauzată fie de o serie de boli, tulburările respiratorii în timpul somnului fiind preponderente, fie datorată unei lipse de informare în ceea ce privește disciplina rutieră. De ce e important să conștientizăm aceste situații? Pentru că accidentele rutiere cauzate de somnolență sau adormit la volan sunt cele mai grave. Lipsa de somn echivalează, în cazul privării de somn de 20 ore cu o alcoolemie de 0,8, chiar dacă șoferul nu a consumat băuturi alcoolice. Sunt similare cu ale unui șofer băut timpii de reacție, capacitatea de a lua decizii , agresivitatea. O secundă de ezitare la o viteză de 50km/h înseamnă o mașină fără control pe o distanță de 14m , distanţa crescând odată cu viteza”–  a declarat medicul specialist în somnologie, Oana Goidescu.

Chiar în lipsa unei afecțiuni medicale, somnolența la volan face parte din viața de zi cu zi, situațiile în care un șofer va ajunge să se suie nedormit la volan fiind des întâlnite: gărzi, lucru în ture, situații neprevăzute în familie. Ce facem când nu avem încotro și ne suim obosiți la volan? Să respectăm regulile simple care pot salva viața atât a șoferului, cât și a participanților la trafic – condus prudent, cu viteză până la limita legală şi, desigur, dacă simţiţi că sunteţi pe punctul de a aţipi, opriţi pe dreapta, într-un loc sigur, şi încercaţi să trageţi un pui de somn. Dacă nu călătoriţi singur, discuţiile cu alţi pasageri – exceptând situaţiile care vă pot distrage în mod periculos atenţia – sunt şi ele binevenite.

Dacă somnolența la volan nu este condiționată de o noapte pierdută înainte, este posibil să suferiți de o tulburare respiratorie în timpul somnului și atunci este indicat să consultați un specialist somnolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

52 + = 61