Surse de vitamina C

Material realizat de DANIEL ŢIGLEANU

0
1260

Știm cu toții că vitamina C este cel mai de nădejde aliat al imunității, iar necesarul zilnic ni-l putem asigura prin consumul frecvent de fructe și legume.

Măceșele

Fructele acestui arbust sălbatic conțin mai mult de 1.200 mg de vitamina C la 100 de grame. Gemul de măceșe este un deliciu, iar ceaiul un răsfăț sănătos în serile de iarnă.

Cătina

Supranumită „lămâia nordului”, cătina își depășește surata aurie în ceea ce privește conținutul de vitamina C: 100 g de fructe de cătină conțin aproximativ 600 de mg. Le putem consuma sub formă de sirop, fructe uscate sau ulei, care se găsesc toate la raioanele cu produse naturiste.

Guava

Fructul exotic adus din țările asiatice poate fi consumat crud – curățat de coajă și tăiat felii. De asemenea, poate fi adăugat în salatele de fructe sau în cele de legume.

Afinele

Reprezintă o sursă generoasă de vitamina C, dar și de fibre, și au un conținut scăzut de calorii. În plus, reduc riscul de cancer mamar, ameliorează infecțiile tractului urinar și mențin sănătatea cavității bucale.

Pătrunjelul

Din păcate, prepararea termică a acestui zarzavat inactivează multe dintre substanțele active terapeutic. De aceea, e indicat să îl consumăm crud, presărat peste mâncăruri sau în salate.

Legumele verzi

Varza, broccoli, dovleceii și feniculul ne oferă alte surse valoroase de vitamina C, direct din farfurie.

Ardeiul

Indiferent de culoare, un singur ardei poate acoperi necesarul zilnic al unei persoane. Cel mai bogat în vitamina C este însă ardeiul roșu.

Kiwi

Fructul de kiwi este foarte bogat în această vitamină importantă, care acționează ca un antioxidant puternic. Un fruct și jumătate pe zi ține doctorul departe.

Spanacul

La concentrația de vitamina C se adaugă conținutul mare de minerale al frunzelor de spanac. Ideal ar fi să le mănânci crude, în salate, sau fierte un timp foarte scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

59 + = 69