Cum să scapi rapid de petele de cafea

Material de DANIEL ŢIGLEANU

0
1712

Petele de cafea se numără printre cele mai teribile accidente. Mai ales când ești la birou. Și mai ales când ești îmbrăcată în culori deschise. Iată cum poți să le faci față!

Ceașca de cafea face parte din ritualul nostru de dimineață și multe dintre noi nu putem pleca la serviciu fără să ne servim cu o porție proaspătă și aromată. Dar, ce te faci când verși cafeaua pe bluza sau pe fusta ta preferată?! Iată ce soluții rapide te ajută să scapi de petele de cafea.

Apa, cea mai bună soluție pentru petele de cafea

Imediat ce ai vărsat cafeaua pe haine sau pe covor, șterge cu apă rece din belșug. Fie că sunt haine albe sau colorate, care pot fi spălate acasă sau curățate chimic, apa este soluția cea mai bună în primă instanță.

Dacă ai la îndemână săpun lichid pentru mâini, aplică imediat pe pată și clătește din abundență cu apă. De ajutor poate fi și dezinfectantul pentru mâini cu care poți curăța petele de cafea, urmând ca apoi să clătești țesătura cu apă. Nu uita că trebuie să folosești întotdeauna apă rece.

Dacă ai vărsat apa pe hainele din piele sau din imitație de piele, tamponează cu un șervețel umezit și du-le la o curățătorie chimică.

Apa caldă este prietenă cu petele de cafea

Ferește-te să cureți vreodată petele de cafea cu apă caldă sau fierbinte. Și nu doar cafeaua, ci și petele de ceai, de vin, de fructe roșii sau de suc natural.

Căldura ajută coloranții naturali din alimente să se fixeze mai bine în fibrele țesăturilor. Curăță întotdeauna petele organice cu apă rece.

Pe suprafețele dure, trebuie să acționezi imediat

Cafeaua este ușor acidă și intră destul de repede în porii lemnului și ai pietrei, dacă ajunge pe parchet sau pe blatul de marmură din bucătărie. Cu cât ștergi mai repede petele de cafea, cu atât sunt șanse mai mici ca parchetul tău să rămână pătat.

Ai grijă să nu verși cafeaua sau zațul în chiuveta de granit sau din marmură, decât sub un jet de apă rece care curăță imediat.

Cafeaua cu lapte pătează la fel ca aceea amară

Degeaba ai pus lapte sau frișcă în cafea. Dacă o verși pe cămașa ta albă, pătează la fel ca și cafeaua neagră. În plus, laptele lasă un miros neplăcut, dacă nu cureți imediat pata cu apă.

Trebuie să acționezi rapid și să ștergi petele cu o lavetă umedă, indiferent de suprafață, fie că este vorba de haine, tapițerie, covoare sau parchet.

Și dinții tăi se pătează grav de la cafea

Cafeaua pătează dantura, oricât de frumoși și de albi ar fi dinții tăi. Cu timpul se depune un strat abia vizibil de tartru, care devine tot mai închis la culoare de la cafea.

Dentiștii spun că cea mai bună soluție să previi apariția petelor de cafea este să bei apă imediat după ce ți-ai luat porția de cofeină. Este mult mai eficient să îți clătești gura cu apă simplă, decât să te speli imediat pe dinți după ce ai băut cafeaua.

Un studiu recent a demonstrat că pasta de dinți sensibilizează dantura dacă este folosită imediat după ce ai băut sau ai mâncat alimente acide.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

62 + = 66