Teste obligatorii în timpul sarcinii

Material realizat de TATIANA BOTIŢĂ

0
1302

Înainte de a rămâne însărcinată, o femeie, indiferent de vârsta ei, trebuie să meargă la un medic generalist, dar şi la un ginecolog, pentru o serie de analize şi investigaţii de bază. Un bebeluş sănătos este tot ceea ce îşi doreşte fiecare mămică. Detectarea problemelor din timpul sarcinii este posibilă pentru că tehnologia a evoluat şi medicii au posibilitatea să identifice anumite malformaţii în dezvoltarea bebeluşului din burtică.

Evident, nu doar femeile trebuie să-şi facă griji cu privire la momentul în care hotărăsc să devină mame, ci şi viitorii tătici.

„Nu toate problemele pot fi detectate din timpul sarcinii, dar cele mai multe din ele (malformaţii grave, defect de tub neural, sindromul Down) pot fi identificate dacă mămica se prezintă la testele obligatorii din timpul sarcinii”, declară dr. Dorin Neacșu, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie 2, Maternitatea Buzău.

Pe lângă testele de sânge uzuale şi cele de urină, medicul recomandă un examen de secreţie vaginală cu recoltarea de culturi din colul uterin ce au ca scop depistarea streptococului de grup B. În ultima lună de sarcină, vizitele medicale se vor realiza săptămânal – ecografia având rolul de control de rutină şi fiind menită să identifice poziţia fătului, a colului uterin, dar şi alţi indicatori care preconizează momentul naşterii.

La fiecare vizită medicală se vor măsura greutatea mamei şi tensiunea arterială. Dacă mama are un istoric medical cu diverse boli şi afecţiuni, vor fi necesare analize medicale suplimentare sau tratamente specifice afecţiunilor respective.

Pentru femei, intervalul biologic pentru procreare este 12-48 ani, în mod teoretic. Dar pot apărea sarcini şi în perioadele de scădere a ovulaţiilor lunare, adică înainte de prima menstruaţie sau după 50 ani, în mod accidental.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 16 = 17