ÎNCHISOAREA DE LA RÂMNICU SĂRAT VA DEVENI MEMORIAL ȘI CENTRU EDUCAȚIONAL PRIVIND COMUNISMUL

0
2665

O echipă de experți a prezentat Primăriei Rm. Sărat proiectul final de restaurare a fostului penitenciar, iar documentația urmează să fie depusă la Compania Națională de Investiții, pentru a obține de la Ministerul Dezvoltării, fondurile necesare pentru reabilitarea Închisorii Tăcerii. Potrivit specialiștilor, fondurile necesare pentru restaurarea obiectivului se ridică la 11 milioane de euro.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului este, în prezent, proprietarul fostei închisori de la Rm. Sărat. Încă din anii trecuți, reprezentanții institutului și-au manifestat intenția de a restaura fostul penitenciar și de a-l transforma în Memorial al Victimelor Comunismului. Aceștia au încercat să realizeze investiția cu fonduri europene, însa în ciuda eforturilor, nu au reușit să le acceseze. Așa se face că au realizat un nou proiect care va fi depus, în curând, la Comisia de Dezvoltare, pentru a obține de la Guvern, fondurile necesare pentru reabilitarea Închisorii Tăcerii.

Potrivit proiectului final, fosta închisoare de la Rm. Sărat va fi reabilitată și transformată în Memorial și Centru Educațional privind comunismul. Obiectivele vor avea ca temă conceptul de ,”tăcere”, știut fiind faptul că deținuții de aici au fost supuși unui regim extrem de dur de izolare, intedicția de a vorbi fiind permanentă. În închisoarea de la Rm. Sărat, începând din 1947, au fost închiși zeci de deținuți politici din zona Buzăului care s-au opus colectivizării sau care au refuzat să depună cotele agricole obligatorii. Tot aici au ajuns și lideri marcanți ai Partidului National Țărănesc, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum și foștii miniștri Ion Petrovici și Petre Tomescu. Închisoarea de la Rm. Sărat a devenit temută și pentru regimul de înfometare sistematică și bătăile discreționare aplicate deținuților.

Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar și autoritățile din Rm. Sărat consideră că, odată cu restaurarea fostului penitenciar, Memorialul nou înființat va intra în circuitul turistic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 31 = 39